Olaszfa

2015.11.03. 11:23

Biztonságos Olaszfa, csak a hófúvástól kell tartani

Olaszfa - Közmeghallgatást tartott a közösségi házban a község önkormányzatának képviselő-testülete október 26-án. A képviselő-testület határozatképes volt. A település lakosai közül harmincan vettek részt a fórumon.

Civil Tudósítónktól

Landor Gyula polgármester köszöntötte a jelenlévőket és megnyitotta az ülést.

Első napirendi pontként Tauszné Vincze Edit, a Vasvári Járási Hivatal hivatalvezetője tájékoztatta a lakosságot munkájukról, majd Baranyainé Molnár Hajnalka beszélt a települési ügysegéd tevékenységéről. Az ügysegéd szerda délelőttönként 8-10 óráig nyújt segítséget a hozzá fordulóknak Olaszfán. A cél, hogy a faluban tartott ügyfélfogadás során a települési ügysegéd segítségégével valamennyi állampolgár számára biztosított legyen a gyors és hatékony ügyintézés.

A második napirendi témát, a rendőrség tájékoztatóját Rozner Balázs Árpád rendőr főtörzsőrmestertől, a vasvári rendőrség megbízottjától hallhatták az olaszfaiak. Kiemelte a község és a helyi polgárőrség jó együttműködését a rendőrséggel. Ezt követően tájékoztatta a lakosságot a közbiztonsági helyzetről, amelynek kapcsán elmondta, hogy a Vasvári Járás közbiztonsági helyzete jó. Az Olaszfán elkövetett bűncselekmények száma csekély. Olaszfán minden harmadik napon van rendőri jelenlét. A helyi körzeti megbízott folyamatosan tartja a kapcsolatot a polgármesterrel. Közlekedési baleset a településen nem volt.

A képen balról jobbra: Fekete Róbert alpolgármester, Jakabné Varga Ildikó képviselő, Rozner Balázs Árpád rendőr főtörzsőrmester, dr. Stipkovits Annamária aljegyző, Landor Gyula polgármester, Tauszné Vincze Edit, a Vasvári Járási hivatal vezetője, Baranyainé Molnár Hajnalka ügysegéd, Adorjánné Zsalvai Zsuzsa, a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársa, Németh Károly képviselő
Fotó: Károlyi Barnabás

Ezt követte a katasztrófavédelmi tájékoztató, amelynek előadója a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársa, Adorjánné Zsalvai Zsuzsa volt. Bemutatta a katasztrófavédelem szervezeti felépítését. Három fő területen fejtik ki tevékenységüket: polgári védelem, tűzvédelem, iparbiztonság. A település kockázati besorolása III., télen a hófúvások jelenthetnek veszélyt, mivel zsáktelepülésről van szó. Az évnek ebben az időszakában a téli felkészülésre kell a hangsúlyt fektetni, téli melegedők kialakításával. Kiemelte, hogy mennyire fontos az, hogy az emberek figyeljenek egymásra. A lakosság részéről elengedhetetlen a vízelvezető árkok rendben tartása, mert a hirtelen lezúduló csapadék gondot okozhat.

Az önkormányzat 2015. évi munkájáról, a féléves gazdálkodás értékeléséről Landor Gyula polgármester számolt be, és ismertette a 2016. évi feladatokat, terveket. Elmondta: az intézményi működési bevételek időarányosan alakultak. A közhatalmi bevételek (gépjárműadó, iparűzési adó) teljesítése időarányosnak mondható. A tervezett felújítások végrehajtására az előző évben került sor. A közösségi ház felújítása megvalósult, a pályázat elszámolása megtörtént, a pályázati összeget lehívták, a hitelt kifizették. A falugondnokiautó-pályázat elszámolása szintén rendben megtörtént. Összességében elmondható, hogy az önkormányzat a költségvetését visszafogott gazdálkodással teljesíteni tudja. A jelenleg rendelkezésre álló pénzeszközöket várhatóan az útfelújítás finanszírozására kell fordítani.

A 2016-ban elvégzendő kiemelt feladatok a településen: részvétel a közmunkapályázatokban, egyéb pályázati lehetőségek figyelemmel kísérése és azokon való részvétel, valamint a település útjainak, járdáinak, árkainak tisztítása.

A polgármester kérte a lakosság hozzászólásait, de sem kérdés, sem hozzászólás nem hangzott el. A polgármester tájékoztatását az ügyekről a képviselő-testület és a lakosság egyhangúlag tudomásul vette.

Szerző: Jakabné Varga Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!