Olimpia

2012.08.06. 13:06

Olimpia - Izland ellen a negyeddöntőben a magyar kézisek

London - A koreaiakat legyőző, ám a dánoktól, a horvátoktól és a spanyoloktól egyaránt vereséget szenvedő férfi kézilabdázóink számára nem maradt más lehetőség, mint megverni a friss Eb-ezüstérmes szerbeket a B-csoport utolsó játéknapján. A mieink 26-23-ra nyertek.

Horog László

A mérkőzés elején, sőt, az első játékrészben végig a déli szomszéd dirigált, főként Vujin volt elemében. Éveken át örömmel vettem a góljait – lévén a Veszprémet erősítette -, ezúttal egyetlen magyar szurkoló sem tört ki tapsviharban, amikor a szerb átlövő betalált. Fordulás után nem csak az ő játéka esett vissza, az ellenfélnél nem akadt igazi klasszisteljesítmény, nálunk azonban igen, a kapuban Fazekas, támadásban pedig a hét találatig jutó Császár, valamint az alighanem élete meccsét játszó, kilencgólos Mocsai Tamás vezérletével végül magabiztos győzelmet arattak a mieink. A 26-23 arányú győzelemmel nemzeti együttesünk a világ legjobb nyolc együttese közé került, a négy közé jutásért Izlanddal mérkőzik. Az északiak a legutóbbi két világversenyen kibabráltak velünk, a januári, szerbiai Eb-n esélyt sem hagytak, 27-21-re nyertek a középdöntőben. A szerda remek alkalmat kínál a javításra.



A hétfői derbi lefújása után rendkívül fáradt, de legalább ennyire boldog játékosok fogadták a gratulációkat, Mocsai Lajos a könnyeivel küzdött. A szövetségi kapitány elmondta: hatalmas sikernek tartja a továbbjutást. „A dánokkal szoros mérkőzést vívtunk, a horvátokkal és a spanyolokkal nem – ők vitán felül előttünk járnak -, ám a számunkra legfontosabb, hétfői összecsapáson összejött a győzelem. Elmondhatatlanul boldog vagyok, legyőztük az Eb-ezüstérmest, az olimpián ezúttal játszottunk a legjobban. Remélem, ezzel átszakad egy gát a játékosokban.”

Kérdésre válaszolva – a kispadon mennyire érezte magát apának, illetve mennyire edzőnek – megjegyezte, bár a csapat teljesítménye az első, ami mindent háttérbe szorít, természetesen örül fia remek teljesítményének. „Büszke vagyok a fiamra. Csodálatos dolog, hogy egy olimpián egy családtagommal közösen küzdhetek a magyar sikerekért.”



Mocsai Tamás érthetően örült remek teljesítményének, azonban nem értékelte túl a saját szerepét. Mosolyogva jegyezte meg, arra utalnak a jelek, hogy ezúttal nem játszott rosszul, ugyanis végig a pályán maradhatott



- Fontos meccs volt, hatalmas tét, ugyanis a vesztes elbúcsúzott a küzdelmektől. A két csapat jól ismerte egymást, nagyon sokszor találkoztunk az utóbbi időben is. Ma újra csapatként funkcionáltunk, ennek köszönhettük a diadalt.

Császár Gábor irányító szerint döntő volt, hogy a második félidőben higgadtan és magabiztosan kézilabdáztak. „Mélyről kellett felkapaszkodnunk, az utolsó két csoportmeccsünk nem alakult a terveknek megfelelően. Végre akadtak egészen jó egyéni teljesítmények, a győzelem, s főleg a záró harminc perc jó alapot adhat a negyeddöntőre. ”


 
Az átlövő Nagy László szerint kulcsfontosságú volt, hogy a fordulás után összeállt a védekezés,  tökéletesen megvalósították a szakvezetés kérését. „Nagyon küzdöttünk egymásért, amíg az első félidőben a szerbek megtalálták a réseket a védőfalban, a második játékrészben már nem. Döntőnek bizonyult, hogy a lerohanásaink eredményesek voltak, továbbá akadt nálunk egy klasszis teljesítmény, Mocsai Tomi nagyszerűen kézilabdázott. Magabiztosan nyertünk, úgy érzem, szervezett játékkal Izland ellen sem leszünk esélytelenek.” 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!