Olimpia

2016.08.20. 14:38

Ligeti nyert, Veréb kikapott a nyolcaddöntőben

A szabadfogású birkózók 125 kilós súlycsoportjában Ligeti Dániel, a Haladás VSE olimpikonja győzelemmel kezdett a nyolcaddöntőben. A szintén Szombathelyen nevelkedett, 86 kilós ifj. Veréb István kikapott, de reménykedhet a vigaszágban.

Horváth Erika

A riói birkózóversenyek utolsó napján a két szombathelyi versenyző képviselte Magyarországot. A szabadfogás 125 kilós súlycsoportjában a 27 éves Ligeti Dániel,  a Haladás VSE bálogatottja,  a 86 kg-ban pedig a 29. évében járó  ifj. Veréb István, aki szintén az édesapja által vezetett műhelyben nevelkedett, de január óta már a Csepel a klubja.

Ligeti Dániel (b) és a palaui Florian Temenglin a férfi kötöttfogású birkózók 125 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 20-án. Ligeti technikai tussal győzött, így bejutott a negyeddöntőbe. MTI Fotó: Illyés Tibor

Mindkét birkózó megúszta a selejtezőt és a nyolcaddöntőben kezdhetett.

Veréb „Jimmy” a 86 kiló jelenlegi legnagyobb klasszisát kapta. A 20 éves orosz Abdulrasid Szadulejevet senki sem tudta legyőzni az elmúlt két évben – kétszeres világ-, kétszeres Európa-bajnok és Európa-játékok győztes.  A Veréb Istvánnal való riói mérkőzése sem hozott meglepetést, Szadulajev nyert. Veréb  hősiesen védekezett a nagyon erős és villámgyors orosszal szemben; az első menet közepén figyelmeztették is – ilyenkor 30 másodperc áll rendelkezésére, hogy támadást indítson. De Szadulajev indult be, földre vitte, megpörgette a magyart,  és 4-0-s előnyről várhatta a második három percet. Amiből alig fél percet használt már csak el -  3:34 perc után az orosz 10-0-s technikai tusos győzelmével ért véget a találkozó. Veréb István mindezek ellenére bizakodhatott, hiszen ha Szadulajev döntő be jut, akkor ő a vigaszágon folytathatja a versenyt.

Ligeti Dániel  viszont a nehézsúlyúak 20 fős mezőnyéből talán a legkönnyebb ellenféllel kezdhetett. A  30 éves palaui Florian Temengil többszörös Óceánia-bajnok. Három világbajnokságon is részt vett már,  de mindannyiszor a mezőny hátsó felében zárt. Rióban szabadkártyával indulhatott. Nem egészen másfél perc telt el a mérkőzésből, amikor Temengilt figyelmeztették, de a következő fél percben sem tudott akciót kezdeményezni. Annál inkább Ligeti Dani, aki levitte, bebillentette és a szőnyegről is kitette a palauit – négy pont lett a jutalma. Még ugyanebben a menetben egy újabb négypontos akcióval növelni tudta előnyét (8-0). Már csak az volt a kérdés, mikor mikor érik el a tízpontos különbséget. A második menet 35. másodpercében zárta le bemelegítő csatáját az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Dani (11-0), és készülhetett a kínai Deng Zsi-vejt szoros csatában legyőző örmény vb-bronzérmes  Levan Berianidze elleni negyeddöntőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!