Olvasó

2015.06.30. 09:24

3 történelmi kincs, amelyre büszkék Vassurányban

Vassurányban négy taggal megalakult a települési értéktár bizottság. Nekik lehet javaslatot benyújtani a helyi önkormányzat közigazgatási területén, vagyis Vassurányban fellelhető értékek értéktárba való felvételről.

Civil Tudósítónktól

Javaslatot bárki beadhat. A beadványnak tartalmaznia kell a javaslattévő adatait (név, lakcím, elérhetőség), és a javasolt érték nevét, hol található, adatait, tulajdonságait, a javasolt érték fényképét, ha van, a nemzeti értéknek megfelelést valószínűsítő dokumentumokat, szakértő, illetve szakmai szervezet támogató, vagy ajánló levelét. Az értéktár bizottság a hozzá beérkezett javaslatokat megvizsgálja és dönt a javasolt érték települési értéktárba való felvételről.

A vassurányi értéktár bizottság várja a javaslatokat, melyeket a helyi polgármesteri hivatalba lehet címezni.

Nepomuki Szent János szobor: A kastéllyal egyidőben készült a Surány-patak partján. Barokkos homlokzatú, belül félboltíves szerkezetű építmény, amelyben a szent szobra áll.

Vassurányban fontos helytörténeti objektumok vannak, de még nem javasoltak egyet sem. A Nepomuki Szent János-szobrot a kastéllyal egy időben állították fel a Surány-patak partján. Barokkos homlokzatú, belül félboltíves szerkezetű építményben található a szent szobra.

A vassurányi Nagyboldogasszony templom falába építették be lovas domborműves római katona sírkövét.

Érdekes lehet a római kori sírkő is: a vassurányi Nagyboldogasszony templom falába építették be a lovas domborműves római katona sírkövét. A falu határában, a Perec-majorban több római sírt is találtak, ezt a síremléket az1-2. szádból valónak tartják.

A kastély parkjához tartozó területen található egy útjelző kő, amelynek keletkezését szintén a római korra datálják.

Egy harmadik fontos látnivaló az „útjelző kő”, amely a kastély parkjához tartozó területen található, keletkezését szintén a római korra datálják. Esetleg része lehetett a Borostyánkő-útnak.

Novákné Udvardi Hajnalka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!