Olvasó

2017.07.17. 08:27

„Dicső híre-neve fönnmarad örökre!” - Arany János emléktúra

Az Arany János élete és pályafutása címmel tavasszal szervezett többfordulós Kárpát-medencei irodalmi-történelmi versenyen iskolánk csapata (Dorner Kinga, Marton Zsolt és Oláh Máté) 71 csapat közül 4. helyezést ért el az általános iskolások között. Jutalmul mi is részt vehettünk a júliusi háromnapos emlékúton, amelyet maga Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke vezetett.

Olvasó

A kirándulás folyamán Arany János életútjának fontos állomásaira látogattunk el. Az emlékút során megkoszorúztuk Arany János sírját Budapesten a Fiumei úti temetőben, valamint megtekinthettük az Országházat. Különleges élmény volt számunkra az állófogadás a Vadász-teremben.

Megcsodáltuk az Országos Széchényi Könyvtár Arany-kiállítását, ahol sok érdekesség mellett közelről láthattuk a nagy költő kézírását és megismerkedtünk magával a könyvtárral is. Esete Lakitelken még strandolásra is jutott idő.
Másnap Nagykőrösön a „nagy tanári karral” készítettünk fényképet a kiállítás megtekintése után, majd Gesztre, a Tisza-kastélyba látogattunk, ahol Arany János Tisza Domokos nevelője volt egykor. Második napunk végállomása Nagyszalonta volt.


A harmadik napon Nagyszalontával ismerkedtünk. Nagy élmény volt meglátogatni Arany János szülőhelyét. Az utcán lépkedve jó volt arra gondolni, hogy valamikor a legnagyobb magyar költő is itt tette meg életének első lépéseit.
Egyetlen szomorúságunk volt, hogy Máté nem tudott eljönni velünk.


Köszönjük felkészítő tanárainknak is (Illésné Forintos Tünde, Kiss Csaba és Martonné Némethy Márta) ezt az emlékezetes három napot!

Dorner Kinga és Marton Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!