Olvasó

2014.12.18. 16:39

„Életveszélyben voltam!”: szombathelyi baleset után rögtön írt nekünk olvasónk

2,5-3 méteren múlt, hogy most nem egy mentőautóban vagy egy hullazsákban fekszem. Ha még nem értesült volna a balesetről, akkor jelzem, hogy 16:40-16:45 között a TESCO-nál levő, Zanati úti gyalogátkelőhelyen baleset történt.

Hazafelé tartottam a karácsonyi ajándékbevásárlásból, biciklivel. Édesapám rendszeresen karban tartja a család kerékpárjait, s mivel sötét volt, már a lámpám is égett elől-hátul. A gyalog (és bicikli) átkelőhely felé közeledve láttam, hogy a zebra másik oldala mellett kettő rendőrnek látszó egyén áll láthatósági mellényben. (Azóta már tudom, hogy csak polgárőrök voltak, nem rendőrök.)

A következő történt. A Delphi előtti buszmegállóban ott állt a busz, szálltak fel az emberek. A TESCO felől kihajtani szándékozók feltorlódott sorban álltak, és vártak. Én ugyan áthajthattam volna a kerékpárommal, mivel fel van festve a bicikliút jelzés is a zebra mellé, de egy belső sugallatra (és ez mentett meg attól, hogy nem lettem elütve) leszálltam a bicikliről, hogy inkább áttoljam a zebrán.

A TESCO felől jobbra kanyarodni szándékozó autós látta, hogy át akarok kelni az úton, ezért megállt. A városból kifelé vezető úton egyenesen haladó (azaz belső sávban levő) autó szintén megállt, mert látott engem is, és gondolom a láthatósági mellényben ácsorgó két urat is. A Delphi felőli külső sávban szintén megállt az autó, amikor leléptem a zebráról, és a biciklimet tolva szándékoztam átkelni az úton.
Erre, a Delphi felőli középső sávban (biztos, hogy 50+ sebességgel) egy sötét autó szabott át előttem 2-3 méterre a zebrán fékezés nélkül, így belerohanva a TESCO felé indexelő, várakozó világosabb autó fenekébe, amin lökött is egy embereset. Ha jól láttam, még a rendszámtábláját is összetörte neki. (Sejtésem szerint az "ámokfutó" sofőrje a busztól nem látta a két rendőrnek látszó polgárőrt, és úgy gondolta, hogy még átér előttem. Ha engem nem is látott, az feltűnhetett volna neki, hogy talán azért áll a 4 sávból 3, mert valaki át szeretne kelni.)

A rendőrnek látszó polgárőrök reakciója minderre a következő volt: digitális fényképezőgéppel lefotózták a kocsikat, majd halálos nyugalommal besétálva a forgalom közepébe a két kocsihoz sétáltak. Ha nem áttolom a zebrán, hanem áttekerek a bicikliseknek kijelölt bicikliút részen, ahol szintén nekem van elsőbbségem, és a 4sávból 3sávban meg is adták ezt, akkor ezeket a sorokat most feltehetően nem körmölöm le ide.

Kedves autósok. Nekem is van jogosítványom, bár nagyon keveset vezettem eddig... mégis tudom, hogy mikhez kellene tartania magát egy autósnak, amikor volán mögé ül. Amikor én vezetni tanultam, és a forgalmi vizsgán átmentem, megkönnyebbülten felsóhajtottam, mire a vizsgabiztos elmosolyodva megcsóválta a fejét, és azt mondta: "Kedves Judit, ne könnyebbüljön meg, mert most egy olyan fegyvert kapott a kezébe, amivel emberek életével játszhat, ha nem veszi komolyan azt, hogy a jogosítvány léte nem kiváltság, hanem felelősség saját magunk, az utasaink, és a környezetünk iránt is." Tényleg nem sokat vezettem még, de ez mindig ott cseng a fülemben, amikor volán mögé ülök. Ezen talán mások is elgondolkodhatnának kicsit. Tényleg megéri a szabálytalankodás és a sietség? Jön a Karácsony, és az emberek úgy viselkednek, mint az elmebetegek. Tisztelet a kivételnek.

(Ezúton jelzem, hogyha bármilyen hatóságnak szüksége lenne a tanúvallomásomra, állok elébe. A helyszínről eljöttem, mivel a két rendőrnek látszó polgárőr úr nem tartóztatott fel.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!