Olvasó

2015.12.22. 09:13

Felújított iskolában kezdhetik az új évet a sopronhorpácsi diákok

Sopronhorpács – Kívülről teljesen megújult a Sopronhorpácsi Általános Iskola emeletes épülete az önkormányzatnak köszönhetően. A jelképes átadást a téli szünet előtti utolsó tanítási napon rendezték meg.

Civil Tudósítónktól

Kicsit fázósan dideregve ünnepelni gyűltek össze kicsik és nagyok, egykori és mostani diákok, tanárok az iskola udvarán. Véletlen egybeesés csupán, hogy a karácsonyi ünnepvárás idején volt ez a délelőtt. Varga Hajnalka intézményvezető a hidegben lélekmelengető szeretettel köszöntötte a megjelent vendégeket.

Elsősorban az önkormányzat képviselőit: Talabér Jenő polgármestert, Czipetics Györgyné jegyzőt, valamint a képviselő-testület tagjait: Egresits Józsefet, Farkas Krisztiánt és Major Ferencet, hiszen az ő támogatásukkal valósulhatott meg az a beruházás, melynek során kicserélték az épület külső nyílászáróit; új „sapkát”, azaz tetőt kapott a nagy hideg előtt, melyről új ereszcsatorna vezeti el a csapadékot, és friss sárga színével még ezen a borongósan ködös napon is a fényt erősíti. A KLIK Soproni Tankerülete részéről Tvordy Beáta tankerület igazgató köszöntőjében hangsúlyozta a támogató összefogás fontosságát, hiszen az intézmény fenntartója már nem az önkormányzat, mégis ott van a gyerekek és az iskola mögött. A tudás forrása az iskola – idézte az igazgatónő Briber József gondolatát a Sopronhorpács történetét bemutató kötetből, mely 1996-ban jelent meg a Száz magyar falu sorozatban.

Horpács és Lédec 1858-ban építettek közösen egy egytantermes iskolát a mostani emeletes iskola helyén, majd nem sokkal később, 1901-ben emelték a jelenlegi épületet. Az akkori nagygazdák követelték, hogy az épület ablakai az ő utcájukra nézzenek, hát ez határozta meg hajdanán tantermek mai elrendezését. Már a XIX. században is száz fölötti a tanulók létszáma, és a folyamatos gyarapodás 1956-ra tanteremhiányt okozott. Ennek köszönhetően kezdődtek meg egy új iskolaépület építési munkálatai, melyben az 1956/57-es tanévben már meg is kezdődhetett az oktatás. Azóta laknak a horpácsi diákok két épületben, az apróságok a most megújult, általunk öreg matrónaként emlegetett emeletes iskolában, míg a felsősök a fiatalabb, földszintes épületben.

A múltidézés kapcsán az idősek arcán megjelenő apró rezdülések mutatták, számukra ez valóság volt, ehhez az iskolához kötődtek, és megszépült külseje, továbbélése az ő szívüket is melengeti. Hát még a mostanság szürke reggeleken ideérkező apróságokét, akik végigkövették a munkát a tantermek ablakai mögül. Volt, aki megdöbbenten fedezte fel, hogy egyik napról a másikra eltűnt a tető, majd szép új cserép került a helyére. A falon új tábla hirdeti büszkén, hogy ez egy iskola, a Sopronhorpácsi Általános Iskola. Talabér Jenő polgármester hangsúlyozta, hogy a településnek fontos az intézmény, a gyerekek, akik élettel és hanggal töltik meg a falut, hogy legyen majd kinek továbbépíteni mindent. Kovács Pál atya megáldotta az épületet, majd kezdődhetett a játék, körbetáncolva iskolát és iskolaudvart, megmozgatva a hidegtől átfázott lábakat, kesztyűtlen kezeket. A tiszta gyermekhangokon csendülő karácsonyi dalok emelték szárnyukra a hírt, hogy itt és most különleges az ünnep.

Sodicsné Horváth Gyöngyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!