Olvasó

2016.01.18. 09:53

Így kell tojást karcolni - Átörökítik a többgenerációs tudást Gencsapátiban

Gencsapáti - A gencsapáti tojásfestés (kaparás-karcolás) elsajátítására képzést szerveznek a Művelődési Ház és Könyvtárban. A tanítómester Császár Józsefné Tojásfestő Népi Iparművész lesz.

Civil Tudósítónktól

A gencsapáti hímes tojásfestés hagyománya helyi és Vas megyei nemzeti értékünk. Ma is élő népművészeti ágként Gencsapátiban a tojásfestés-karcolás művészete egyedülálló. A politúros-karcolt hímes tojások kimondottan innen származnak. A falubeli tojásfestők a művészi tevékenységet gyermekkorukban nagymamájuktól vagy édesanyjuktól tanulták.

Fotó: Varga Albin ill. archív

Az 1951-es adatgyűjtés feltárja, hogy kilenc család, és rajtuk keresztül az ő gyermekeik, unokáik sajátították el a gencsi tojásfestés titkait. A gyökerek Pungor Ferenc tanító úrhoz és feleségéhez vezetnek bennünket, akik a településen a 19. század végén meghonosították a „karcolásos” tojásfestést, amely a mai napig meghatározó helyi értéke és terméke is a településnek, hiszen a hagyomány nem szakadt meg!

Vincze Alfonzné (sz. Vurst Margit) és leánya Császár Józsefné (sz. Vincze Margit) - mindketten tojásfestő népi iparművészek - továbbvitték és gazdagították a hagyományt. A mesterséget Vincze Alfonzné Margit néni a nagymamájától tanulta 13 éves korában. Először előrajzolt mintákon gyakorolt, s csak a karcolással és satírozással próbálkozott, azonban ennyi idősen ehhez is nagy türelem és kézügyesség szükséges. Majd amikor már a nagymamája megunta, hogy mindig rajzolgassa, ráhagyta az egészet, így Margit néni szép lassan beletanult a mesterségbe. Ugyanígy adta át a tudományt saját lányának, unokáinak, sőt más falubelinek is.

Most pedig kísérletet tesznek arra Gencsapátiban, hogy Császár Józsefné - a leány - taníthassa az érdeklődőket a „gencsi tudományra”. Jelentkezni január 20-áig lehet a művelődési házban.

Varga Albin

Címkék#olvasói

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!