Olvasó

2016.04.21. 14:05

Kábeltévé, internet és rendezési terv - Lakossági fórumot tartottak Felsőcsatáron

Felsőcsatár - Lakossági fórumot tartott kedden este a kultúrházban a felsőcsatári önkormányzat. Két kiemelt téma szerepelt a napirenden: a kábeltévés és internetes szolgáltatás fejlesztése, valamint a település általános rendezési tervének módosítás. A fórumon mintegy ötvenen vettek részt.

Civil Tudósítónktól

Elsőként az új kábeltévé- és internetszolgáltató ügyvezetője, Sági Balázs ismertette röviden a fejlesztési terveket. Időt és türelmet kért a lakosságtól, továbbá ígéretet tett rá, hogy az esetlegesen előforduló problémákat a lehető leggyorsabban orvosolják. A régi hálózat komoly fejlesztésre szorul, megvizsgálják a terjeszkedés lehetőségét a hegyi ingatlanok irányába is, illetve szeretnék elérni, hogy az ügyfelek a jelenleginél jóval gyorsabb internetetszolgáltatást és kedvezőbb televíziós programkiosztást vehessenek igénybe. Az elhangzottak szerint legkorábban az év vége felé várhatók változások, a lakosság idejében kap majd tájékoztatást.

Fotó: Csatári László

A település általános rendezési tervének, továbbá helyi építési szabályzatának módosítását Kratochvill Attila polgármester bevezetője után bocsátották véleményezésre. Minderre azért van szükség, mert a jelenleg hatályos településrendezési terv 2003-ban készült, s többen jelezték, hogy az abban foglaltak megnehezítenek, illetve akadályoznak bizonyos építkezéseket, ráadásul azóta számos jogszabály megváltozott. Az új rendezési terv megalkotása egyébként egy hosszabb, akár egy évig is eltartó folyamat, amelynek során az érintett lakosságnak számos alkalommal lesz lehetősége véleményt nyilvánítani.

Sorban érkeztek a különböző észrevételek, javaslatok. Lényegében két terület volt az érdeklődés középpontjában. Az egyik, hogy miként lehet lakhatásra is alkalmas építményeket kialakítani a hegyen, s ehhez milyen változtatásokat szükséges végigvinni a rendezési terven. A másik arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak a faluban új utcák, illetve telkek kialakítására, hiszen az önkormányzat ezzel is helyben maradásra ösztökélhetné a fiatalokat. Némi vita is kialakult azzal összefüggésben, hogy vajon elfogadható cél-e lakóházakat “telepíteni” a hegyre, ami együtt járhat azzal, hogy a falu előbb-utóbb kiürül.

A polgármester és Horváth Eszter jegyző, valamint az építészeti-tervezési kérdésekben történő eligazodást segítő Kiss Gábor is többször hangsúlyozta: a mostani fórum célja elsősorban a lakossági vélemények összegyűjtése. Ezt követi majd egy hosszabb folyamat, amikor szakemberekkel, illetve az érintett hatóságokkal egyeztetnek az igényekről és a lehetőségekről. A lényeg, hogy az embereknek még számos alkalommal lesz lehetőségük kifejteniük az álláspontjukat a rendezési tervvel kapcsolatban, mielőtt azt véglegesítik.

Csatári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!