Olvasó

2015.02.17. 13:25

Vidám farsangvasárnap Rábagyarmaton

Eseménydús nappal zárták a farsangot a rábagyarmatiak. Évtizedes szünet után ismét rönkhúzást rendezett a Faluszépítő és Hagyományőrző Egyesület és a Színjátszócsoport.

Civil Tudósítónktól

A jelmezekbe öltözött felvonulók végigkísérték a méretes fenyőrönkön trónoló ifjú párt a község utcáin. A menet hangos nótaszóval, harmonikakíséret mellett ünnepelte az egybekelőket. A nézelődőket a hagyományokhoz híven itókával és fánkkal kínálgatták. Az esketési ceremóniára a kultúrotthon előtti téren került sor, ahol a boldogító igen kimondása után minden résztvevő táncra perdült.

Dr. Takács Gyula a „Rábagyarmat Díszpolgára" címet igazoló oklevéllel. Fotó: A szerző

A rönkhúzás után került sor az idősek farsangjára. Az idősek napját a hivatalos időponttól eltérően mindig farsangvasárnap rendezi az önkormányzat, a civil egyesületek segítségével. A köszöntők elhangzása után a műsorban felléptek a helyi iskolások, a rábagyarmati vegyeskórus, valamint a nagy sikert arató Horváth Tibor prímás és cigányzenekara. A műsor után az önkormányzat finom vacsorával vendégelte meg a résztvevőket, majd az idősebb korosztály megmutatta, hogy a tánc nem korfüggő, fiatalos lendülettel ropták késő estig.

Az önkormányzat minden évben megjutalmazza a kiemelkedő teljesítményt nyújtó helybelieket. A mostani idősek ünnepségén a képviselő testület az általa adható legmagasabb kitüntetéssel, „Rábagyarmat Díszpolgára" címmel ismerte el Dr. Takács Gyula, rábagyarmati plébános munkásságát. Gyula atya 35 éve a falu lelkipásztora. Eddigi pályafutása alatt a templom teljesen megújult és megszépült, új berendezésekkel gazdagodott. De nem csak a materiális javak megőrzéséért és gyarapodásáért hálásak a helybeliek, hanem a hívek lelki gondozásáért is. Az ország számos teológiai főiskoláján elismert, több nyelven publikáló professzorra méltán büszkék a falu lakói. A díszoklevél átvételekor a közönség nagy tapssal köszöntötte az ünnepeltet.

Háklár Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!