Őriszentpéter

2017.01.13. 17:58

Ötszázalékos áfa a tűzifára? Ezt javasolja a Jobbik

Szombathely – Már nyolcvanan fagytak meg az idei télen Magyarországon – érvelt az olcsóbb tűzifa mellett a Magyar Szociális Fórum adataival a Jobbik vasi frakcióvezetője.

Bakos Ágnes

– A Jobbik régóta sürgeti, hogy a tűzifát legfeljebb ötszázalékos áfakulcs terhelje. Szerintünk ugyanis a szociális tűzifa nem elengedő segítség ahhoz, hogy az ilyen tragédiákat elkerüljük – jelentette ki Rába Kálmán, a Jobbik Vas megyei frakcióvezetője.

A Magyar Szociális Fórum adatait ismertette: nyolcvanan fagytak meg az idei télen, 27-en a saját fűtetlen otthonaikban.

Fotó: Jobbik

A tűzifa áfájának csökkentése mellett környezetvédelmi érvet is sorolt:

– Elképzelésünk szerint csökkenthető lenne a műanyaghulladékok illegális elégetése is, tehát kevesebb káros anyag kerülne a levegőbe, ezzel párhuzamosan pedig tudatosítani kellene a lakosságban, hogy e hulladékok elégetése nagy mértékben roncsolja a kályhákat és kazánokat – sorolta.

Rába Kálmán kifejtette a Jobbik konkrét javaslatát:

– Egyre több embernek okoz gondot a téli tüzelő beszerzése, a kormány pedig a rezsicsökkentés hevében megfeledkezett azokról, akik nem gázzal fűtik házaikat. Az állami erdőgazdaságok hatalmas mennyiségű fát adnak el Nyugat-Európába, ennek profitjából, vagy megszüntetéséből megoldható lenne az általunk javasolt áfacsökkentés, illetve támogatás.

A vasi frakcióvezető által is említett szociális tűzifa támogatásra 5 ezer lakosúnál kisebb települések önkormányzatai pályázhattak erre a télre is a Belügyminisztériumnál. Az országban 2289 önkormányzat tudja így támogatni a helyben élő rászorulókat, Vas megyében 97 település nyert, közte hat város, Vasvár, Jánosháza, Csepreg, Bük, Őriszentpéter és Vép. A tűzifát január végéig kell kiosztani a településeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!