Őriszentpéter

2016.06.26. 12:28

Széki vásárfia és forró órák az Őrségi Vásáron

Őriszentpéter – Kétszeresen nagykorú lett az Őrségi Vásár: az idei a 36. kézműves kirakodás, gasztronómiai élmények és zenei programdömping.

Bakos Ágnes

– Alsószoknyát keresek, olyat, amire nem külön van rávarrva a csipke, hanem anyagában ilyen – mutatta Országh Eszter, aki a Szökős Néptáncegyüttessel érkezett Őriszentpéterre. Talált is egy gyönyörű alsószoknyát, de nem csak azt hozott Posta Mária:

– Házi vászonból, kendervászonból vannak, ingek és asztalterítők is, tessék választani – kínálta a széki asszony, aki évről évre visszatérő árus az Őrség szívében. A kánikula miatt szombat délután kevésbé ment az üzlet, mint az előző években, ezt mondta Posta Mária.

Nem csak ő érkezett Székről, az erdélyi Kolozs megyéből.

– Egy egész busszal jöttünk, összesen 14-en – mondta Csorba Zsuzsa. Ő egy kicsit lejjebb árulta kincseit és ő is nehezen viselte a meleget.

– Mint a kövek, addig élek, az biztos, hogyha ezt kibírom A jég hátán is megvagyok, lehet bármilyen csikorgató a hideg, de ez a napsütés – panaszolta a messziről jött árus. Persze, amikor a portékájáról volt szó, akkor szívesen és élénken vette sorra a kiterített textilneműt.

– Hoztam én mindent! Széki abroszokat, szőnyegeket, párnákat, falvédőket – mutatta Csorba Zsuzsa. Igazi házi szőttest hozott: a saját keze munkája a gyönyörű abrosz, és nem csak szép, hanem tartós is. – Én kettőt használok, mióta asszony vagyok, pedig 72 éves vagyok már – nevetett a széki asszony. Az asztalterítőjéből mutatott piros, kék és drapp csíkosat is, szerinte minden fiatal háziasszony megtalálja a neki tetsző, tényleg örök darabot a konyhájába.

A forróságban nem csak a vásári forgatag volt zsúfolt: porzott az árnyékos szabadtéri színpad a 36. Őrségi Vásárban.

Felléptek a Lábas Pajtások és Szökős Néptáncegyüttes is szépszámú közönség előtt, a Nosztalgia Baráti Kör nótákat, sanzonokat hozott és felcsendült a Sipőcz Band koncertje a Magna Cum Laude fellépése előtt.

– Soha nem szabad elfelejteni az elődök munkáját, Prém Jenő és az Őrségi Baráti Kör szerepét, akik megálmodták az Őrségi Vásárt és egyúttal örök érvényű irányt, küldetést is szabtak a rendezvénynek – idézte fel az idei vásári köszöntőjében Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere.

Új kezdeményezés is kapcsolódott az idei vásárhoz: az I. Őrségi Vásár Kerékpártúra. Az Őrség természeti és épített szépségeit vehették sorra két kerékről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!