Őriszentpéter

2017.07.23. 14:00

Születésnapos az őriszentpéteri termelői piac

Ötéves lett az őriszentpéteri helyi termelői piac, amely az Őrség gazdaságfejlesztési lehetőségét is jelenti. Tortával és marhapörkölttel ünnepeltek.

Bakos Ágnes

Ajándékba kapták a tortát, a marhapörköltet pedig az állandó főzőcsapat készítette - mesélte a piacszületésnapról Őr Zoltán polgármester. Úgy fogalmazott, a piac fennmaradása "haditett". - Úttörő kezdeményezésnek számított annak idején a régióban. Több helyen is létesült termelői piac, de vagy elvéreztek az idők folyamán, vagy nem úgy működik, mint az őriszentpéteri.

Itt a kezdeti tízfős vásározói létszámot harminc fölé tornászták fel, és a csak szombati nyitva tartást plusz egy nappal kibővítették: nyaranta szerdánként is kipakolnak az árusok.

Őr Zoltán polgármester az ünnepi tortával
Fotó: Kemencei Ilona

- Annak idején néhány sörpad és asztal megvásárlásával sikerült elindítani a piacot. Aztán pályázati forrásból vettek húsz darab nyári és nyolc darab téli pavilont - idézte fel a polgármester.

Az újabb lépés is az őriszentpéteri piac előtt áll: a megyei TOP forrásból vásárcsarnokká bővülhet a kipakolás . U. Nagy Gábor, Ybl-díjas építész tervei alapján készül multifunkciós csarnok.

A tervezőről érdemes tudni, hogy elkötelezett a vidéki életforma és annak építészeti környezete, a hagyomány újraértelmezése iránt. Alkotásai közé tartozik közel ötven családi lakóház, nagyobb részük az Őrségben és Vendvidéken, illetve kisebb középületek, mint a Táncpajta és Teázó Őriszentpéteren, vagy a Füveskert és Teaház Orfaluban.

A tervezett őriszentpéteri vásárcsarnok új funkciója lehet, hogy szabadtéri színpadként is szolgál majd, és persze nagyobb teret ad a rendszeres vásározásra. A mostani árusszám akár meg is duplázódhat, hiszen hatvan termelőnek lesz helye az új csarnokban. - Negyven helyi termelői piacosban gondolkodunk, illetve abban is, hogy mivel megosztott lesz a tér, az alsó részen a kézműves árusoknak biztosítunk helyet, hiszen ők is szívesen csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez - tekintett előre Őr Zoltán. Úgy fogalmazott: ez lesz majd a helyi termelői piac infrastrukturális fejlődésének megkoronázása, talán már jövő ilyenkor. A fizikai bővítés mellett, a polgármester szerint a piac azért is fontos, mert egy gazdaságfejlesztési modellt ad: - Hiába kicsi az Őrség belső piaca, ismertsége révén óriási külső piacot is el tud érni. Ehhez piacképes helyi termékek kellenek, márpedig a piac ötéves fennmaradása ezt bizonyítja. Ezen keresztül egy komplett gazdasági fejlődésről is beszélhetünk - summázta Őr Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!