Oszkó

2015.10.12. 12:49

Harminc éves idén a Hegypásztor Kör - Számvetéssel is jár a kerek jubileum

Oszkó - A jubileum alkalmából ünnepséget tartottak a civil szervezet szőlőhegyi birtokán.

Pogács Mónika

A Hegypásztor Kör három évtizedes történetét családi nappal, rendezvényekkel ünnepelte. Az egykori és mostani tagokat, támogatókat, munkatársakat, a szervezettel kapcsolatban álló civil egyesületek, művészeti csoportok tagjait hívták meg a szőlőhegyre a szervezők.

Készült egy, a Hegypásztor Kör harminc évének történetét feldolgozó kiadvány. Ezt is itt mutatták be.

A szőlőhegyen bográcsos, kemencés ételeket lehetett kóstolni. A munkatársak, a borbarátok, a daloskör, a színjátszók, a néptáncosok, a támogatók, az alapítók külön csapatban főzték, sütötték, aztán együtt kóstolták a finomságokat.

A Hegypásztor Kör története egy oszkói romos pince felújításával kezdődött. A munka, közösségeket teremtett. Ezek alakították a Hegypásztor Kör több évtizedes történetét.

Tóth István volt a jubiláló házigazda, a Hegypásztor Kör főszakácsa az ünnepi vendéglátás alkalmával az oszkói szőlőhegyen, ahol bográcsos és kemencés finomságok is készültek. Fotó: Pogács Mónika

– Ha röviden kellene megfogalmaznom, hogy mi tartotta életben három évtizeden át az egyesületet, akkor a munka, érték, közösség hármasát nevezném meg. Vagyis az értékek megőrzése, a közösségek összefogása és közös alkotó munka kellett ahhoz, hogy most a harminc éves jubileumot ünnepelhessük – foglalta össze röviden Kovács István elnök a civil szervezet működésének lényegét.

A jövőről kérdezve a Hegypásztor Kör elnökét, azt mondja: maguk is sokat beszélgettek a közelmúltban erről. – A mostani jubileum egyértelműen lezár egy korszakot a szervezet életében. De valami akkor működik jól, hogyha egy ciklus zárása egyben valaminek a kezdete is. Az alapok a három évtized alatt jól kirajzolódtak – mondja a vezető.

Ami biztos a jövőre nézve: a Hegypásztor Kör célja az marad, hogy továbbéltesse a szőlőhegyi gazdálkodás, a gyümölcstermesztés, a borkultúra értékeit és az ehhez kötődő kulturális hagyományokat Oszkóban és a Hegyháton is.

– Fontos jövőbeli irány, hogy közösségi alapú megoldásokat kell keresni a programokhoz. Azért, hogy mindez ne pályázatfüggő legyen. A projekt alapú fejlesztésekről sokszor derül ki ugyanis, hogy azok nem fenntarthatóak.

A pénzügyi források elapadásával nincs, ami tovább éltesse ezeket.

Ellentétben a közösségekkel megvalósított fejlesztésekkel. Az emberek összefogásából származó erő egyben a fenntarthatóság biztosítéka is.

Ezt a szervezeti irányt remélem és képzelem el a következő harminc évre – összegezte a Hegypásztor Kör jövőképét a jubileum alkalmából Kovács István elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!