Oszkó

2015.07.02. 09:02

Oszkó új büszkesége: ifjúsági szálló lett a plébániából

Oszkó – Átépítették, felújították a régi plébániahivatal épületét: ifjúsági szállót alakítottak ki benne, és elnevezték Szent Györgyről.

Merklin Tímea

A plébániahivatal hosszú évek óta funkcióját vesztve állt, raktárnak használták, állagát tekintve romlásnak indult. A falu vezetősége régóta szerette volna rendbe tenni ezt a falu központjában álló épületet, hogy megszépítésével a falu összképe teljessé váljon. 2014-ben adódott egy lehetőség: a pályázatot a Tegyünk Együtt Oszkóért Közalapítvány nevében írták és nyújtották be. Miután megnyerték, rögtön meg is indult a munka. Elkezdődött a bontás, a falazás, a víz és villanyszerelési munkák, az ablakok cseréje, az ajtók felújítása: a nyílászárók jelen formájukban a régi idők emlékeit őrzik. Újjáépítették a tetőszerkezetet, kialakították az udvart, megtisztították az elvadult, gazos területet.

Az épületet ünnepélyes szalagátvágással Hosszú Zoltán polgármester, Bíró Tibor jegyző, Molnárné Hosszu Klaudia IKSZT vezető és a Tegyünk Együtt Oszkóért Közalapítvány nevében Pappné Séllei Renáta és Smolczer Kurimai Judit adta át a nagyközönségnek. Fotó: oszkói önkormányzat

A szálló elkészült, a két hálószoba emeletes ágyakkal 18 ember befogadására képes, valamint az előírásoknak megfelelően kialakítottak egy egyágyas elkülönített betegszobát is. Az épületben női és férfi zuhanyzó, mosdó, wc, közösségi helyiség, étkező és melegítőkonyha is. Az udvar parkosítása sem maradhatott el: új növényzet érkezett, parkolót alakítottak ki, valamint a könnyebb megközelítés érdekében a térkövezés is megtörtént. Az udvaron elkészült egy biztonságos, masszív és több célt szolgáló, hangulatában is a környezethez illő tűzrakóhely. Az épület külső arculatát új kovácsoltvas kerítés teszi teljessé.

A színpadon a Szivárvány csoport

Az épület külső arculatát új, kovácsoltvas-kerítés karakterizálja. Már nem a pályázati pénzből valósult meg, de ezzel egy időben a boros pince, amely ideális közegben kapta meg a helyét. A régi oszkói pincék hangulatát idézi a stílusos téglaberakással, csapott mennyezettel, fadíszítéssel, bensőséges fényekkel megvilágítva.

Az ünnepség közönsége

Hosszú Zoltán polgármester kérdésünkre elmondta: eddig is volt turizmus a faluban, a Hegypásztor Kör a hegyi pincéknél lévő szállóban tudta elhelyezni a vendégeket, de sokszor nem volt elég hely, ezért muszáj volt bővíteni. Itt megy el a Mária-út a falu határában, a zarándokoknak is szükségük van szállásra. Ezen kívül rendszeresen hittanos táborokat szeretnének tartani itt a gyerekeknek, megőrizve az épület szellemiségét, hiszen plébániaépület volt. Az ifjúsági csoportokat akár sátrazási lehetőséggel kiegészítve is tudják fogadni. A szálló alkalmas arra, hogy privát eseményeknek helyet adjon, és lehetőséget nyújthat a művelődési ház vagy az önkormányzat által szervezett nagyobb rendezvények szállásigényének kielégítésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!