Oszkó

2016.07.15. 18:30

Természetesen építkeztek - Kívülről-belülről felújítottak egy présházat az oszkói szőlőhegyen

Oszkó - Építészek lakták a szőlőhegyet az elmúlt hetekben. Kézi erővel és munkával, teljesen zöld módon újítottak fel egy pincét.

Bakos Ágnes

Sárral tapasztottak, és például zsúpra cserélték a tetőfedést - sorolta a fiatal építészek munkájáról Zágorhidi Czigány Ákos, a Hegypásztor Kör alapítója. Nem a civil szervezet területén, hanem lejjebb, az oszkói szőlőhegy bejáratánál újítottak fel teljes egészében egy pincét az építész-építő táborban.

A tábor most pénteken, július 15-én zárult. Összesen húsz építész dolgozott a pincén. Már csak a meszelés van hátra, azt a munkát sem hagyják másra: majd ősszel visszatérnek a fiatalok egy hosszú hétvégére, amikor a szüreti munkákkal összekapcsolva befejezik az ökoépítkezésüket.

Az oszkói szőlőhegyen dolgozó építészek maguk szedték a zsúpot a pince tetőcseréjéhez a Nagyapám háza programban
Fotó: Facebook

- A pince teljes eredeti berendezése megvan, de még nem került vissza a felújított épületbe - árulta el Zágorhidi Czigány Ákos.

A prés, a hordó, a kád, a polc, mind arra vár, hogy a fiatal építészcsapat az ősszel visszatérjen és befejezze a munkát. Természetesen mindent dokumentáltak, és mindent eredeti helyére fognak visszarakni.

Az építészek a Nagyapám háza című mesterinas képzés keretében érkeztek a vasi Hegyhátra. A rendhagyó nyári egyetemet idén harmadszor rendezték meg. A szervezők célja a népi építészet oktatása, kutatása, népszerűsítése - Vas megyében is. A máig élő klasszikus építőmesterségeket gyűjtik , és igyekeznek továbbadni az elkötelezett érdeklődőknek. A program kulcsszavai: hagyományos, népi építészet, kaláka, természetes anyagok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!