Otthon

2010.01.26. 05:28

Már a lakásban a tavasz illata

Színt vihetünk az unalmas, szürke téli napokba, ha néhány hajtatott tavaszi hagymás növénnyel díszítjük a lakást.

Vojnovics Viktória

Január közepétől egyre több áruház kínálatában megjelennek a legkülönbözőbb előhajtatott hagymások. Legtöbbször jácint, tulipán és nárcisz kapható, de fürtös gyöngyikére és krókuszra is ráakadhatunk. Mivel számtalan színváltozatban kaphatók, mindenki megtalálja az ízlésének, hangulatának megfelelőt. Ha hajlandók vagyunk többet áldozni rá, akkor a bimbózó amarillisz a tökéletes választás.

Vásárlás alkalmával egészséges, élénkzöld példányt válasszunk, melyen a virágkezdemény már jól látható. Ne vegyünk megnyurgult, vagy már félig elnyílt növényt, s figyeljünk arra is, hogy a hagyma egészséges, kemény tapintású legyen.

A megvásárolt növényt otthon tegyük viszonylag hűvös helyre, így gyönyörködhetünk legtovább virágzásukban. Mivel az előhajtatott hagymások nagy tömegben, igen kis cserépben kerülnek forgalomba, földjük nagyon hamar kiszárad - emiatt legyen folyamatos a vízutánpótlásuk, különben a virágkezdemény elsatnyulhat.

Ha a növény elvirágzott, virágszára leszáradt, akkor se hagyjuk magára. Öntözzük tovább, esetleg tápoldatozzuk is, s ha van rá lehetőségünk - és már az időjárás engedi - ültessük ki a kert félárnyékos részébe. A hagymák nyár elejére visszahúzódnak, és következő év tavaszán újra virágot bontanak. Az amarillisz kövér hagymája trópusi származása miatt csak fagyosszentek után kerülhet ki a szabadba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!