Indulhat a palántázás

2019.04.07. 07:00

Hamarosan vethetjük a borsót, a retket és a burgonyát

Áprilisba lépve, újabb kerti teendők sorozatát vehetjük fel naptárunkba. A virágos növények ápolásáról, gondozásáról többször ejtettünk szót, a sorban a zöldségek és a fűszernövények következnek.

Nemes Judit

Április vége felé a cukkinipalánták is szabad földbe kerülhetnek Fotó: Shutterstock

Bármennyire is szeszélyes ez a hónap, az elég valószínű, hogy idén már jeges földdarabbal nem találkozunk ásáskor, azonban érdemes talajvizsgálatot végezni, amelyből megtudható, hogy milyen szerkezetű föld művelésébe fogunk, annak milyen a kémhatása, a mésztartalma. A tápanyagokat így célzottan tudjuk adagolni növényeinknek. Érdemes megkezdeni a talaj trágyázását, ahol szükséges, ehhez a művelethez mindig szerveset használjunk, meghálálják a zöldségeink, fűszernövényeink: az istállótrágya az összes szerves anyag közül a legteljesebb. Hatására jobb lesz a talaj szerkezete, több és biztosabb terményre számíthatunk. Az istállótrágyát egyébként ősszel célszerű kiszórni és a talajba forgatni, így van ideje felszívódni és hasznosulni, mire szükség lesz rá. Szerves trágyák közé tartozik a melegágyi föld, a gombatrágya, a tápanyagokkal dúsított tőzeg és a komposzt is a többi között – mindegyik más tulajdonsággal bír. Ha a komposztot még nem használnánk fel, akkor ilyenkor át lehet helyezni. Az állagára ügyelni kell: nem lehet nagyon nedves és száraz sem.

Április vége felé a cukkinipalánták is szabad földbe kerülhetnek Fotó: Shutterstock

A kellemes időben fóliasátorba ültethetjük a karfiol- és a karalábémagot, szabad, kiskerti földbe mehet a következő hetekben a zöldborsó, a retek, a hagyma, a burgonya és a sárgarépa is. A hónap első felében meg lehet kezdeni a fejessaláta-, a kelkáposzta-, a brokkoli-, a vöröskáposzta-palánták kiültetését is, ehhez erős, edzett növényeket használjunk, amelyek egy-egy hirtelen talaj menti fagyot el tudnak viselni. Ha a szeszélyesség a hőmérsékletben mégis megmutatkozna, a szalmatakarás védelmet nyújthat. Május felé haladva pedig az uborka, a cukkini, a tök, a patisszon is kiültethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!