Otthon

2016.04.12. 08:33

5 tipp albérletből albérletbe költözőknek

Az elmúlt években rutinos költözködővé váltam. Az eddig Szombathelyen töltött majdnem öt év alatt összesen négyszer költöztem. Albérletről albérletre járom a várost, eddig mindegyik lakás máshol volt – lassan az összes városrészt úgy ismerem, mint a tenyeremet. Az elmúlt évek alatt két dolgot tanultam meg: az egyik, hogy hiába érzed, hogy most jó időre letáborozol egy helyen, valami mindig közbejön. A másik, hogy hogyan kell a legkevesebb macerával, a leggyorsabban átköltözni egyik helyről a másikra. Tippjeimmel a kevésbé gyakran költözőknek szeretnék segíteni, mert, ahogy mondják: az okos más hibáiból tanul.

Vadas Krisztina

1. Dobd ki a felesleges cuccaidat!

Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van több olyan holmija, amely már régóta a szekrény mélyén hever, mondván: „ jó lesz még valamire”. Sok mindenre nem is emlékszel, hogy eltetted, ezért költözéskor igazi meglepetések érhetnek. Ha a nagy öröm közepette szintén azzal a gondolattal társulva rakod el, hogy majd jó lesz valamire, akkor azonnal dobd ki, vagy ajándékozd el. Hidd el, az már semmire sem lesz jó. Maximum arra, hogy fél órát bosszankodj, hogy minek csomagoltad el, amikor nincs hova tenni.

2. Viszlát, gyerekkor!

Amikor először költözik el valaki a szülői házból, természetes, hogy visz magával olyan dolgokat, amelyek az otthonára emlékeztetik. Ilyenek a plüssök, a mintás bögrék, a Disney-mintás ágyneműhuzat. Azonban a következő költözésnél már érdemesebb ezeket visszajuttatni a szülőkhöz. Az egyik ok, amiért érdemesebb lemondani róluk, hogy valljuk be, nem illenek egy felnőtt otthonába (hacsak nincs gyereked), meg amúgy is csak a szekrényben porosodnak (hiszen ezeket természetesen már eltüntetted, mikor először ment fel hozzád a barátnőd/pasid).

3. Tervezetten csomagolj!

Előre tervezd el, melyik szekrényből milyen tárolóeszközbe (kartondoboz, zsák, műanyag láda ) szeretnél pakolni, így nem csak azt látod előre, hogy mihez mi fér még be, hanem azt is, hogy mennyi dobozra, zsákra lesz szükséged. Ha végeztél egy-egy csomaggal, mindig írd rá, mi található benne. Így a kicsomagolásnál is sokkal könnyebb dolgod lesz: nem kell mindent feltúrni, hogy megtalálj dolgokat.

4. Mindig a bútorokkal kezdj!

Hogy őszinte legyek, sosem szerettem megkönnyíteni a magam dolgát. Így van ez a költözéssel is. Ugyanis sosem bútorozott albérletet kerestem. Inkább vállalok be még plusz köröket, csak olyan legyen, amilyen nekem tetszik. A költözésnél mindig a bútorok legyenek az elsők, amik az új lakásba kerülnek. Ez két szempontból is praktikus: először is nem lesznek útban a zsákok, dobozok, amikor be kell állítani a szekrényt a helyére, vagy össze kell szerelni az ágyat. Másrészt így már egyből van hova kipakolni.

5. Hagyj magadnak időt!

Ha nem saját akaratodból kell elhagynod a régi albit, akkor sürget az idő a költözésnél. Ilyen esetben vigyél át mindent az új lakásba, de elsősorban csak a mindennapos használati eszközöket pakold ki, a többivel várj egy kicsit. Ismerkedj a lakással: hagyd, hogy kialakuljon körülötted a tér, és csak utána helyezd el a többi holmidat a maga helyén!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!