Otthon

2014.09.22. 17:30

A háziasszonyok réme főleg ősszel támad

Mostantól néhány héten át szakértő válaszol a penésszel és az ellene folytatott eredményes harccal kapcsolatos kérdéseinkre.

Tersztyánszky Krisztina

Az első dolgunk, hogy pontosan megismerjük az „ellenséget". Noha a penész régóta jelen van építményeinkben, régen jobbára az alacsony komfortú, kifűtetlen lakások jellemzője volt. Mára a legkorszerűbb, újonnan épült épületekben is terjed. Néha úgy tűnik, a penésznek nem lehet ellenállni, a vele szemben folytatott harcban a penész áll nyerésre.

Tanácsadónk, Nagy Károly diagnosztikai szakértő. Fotó: Varga Krisztina

A penész a háziasszonyok rémálma. A fűtési szezon kezdetére háziasszonyok hada kezdi meg féléves küzdelmét a penészedéssel, ugyanis a penész a téli, hideg hónapokban támad. Nyáron nem jellemző, ritkán fordul elő. Léteznek különleges csodaszerek, vegyszerek, párafaló dobozok, amelyek mind a penészmentes lakást hivatottak megőrizni, de vajmi kevés sikerrel. Elmondhatjuk, hogy a penészügy mára már üzletté vált.

A szupermarketek polcain nem a penész végleges megszüntetésére alkalmas anyagokat lehet vásárolni, hanem olyan – sokszor csodaszerként reklámozott – vegyszereket, amelyek ugyan valóban hatékonyan elpusztítják a falon levő penészt, de a kiváltó okok jelenléte miatt az újból és újból megjelenik. Tehát a penész elleni harcban nem maga a penész az ellenségünk, hanem a terjedésének kiváltó okait kell keresnünk, majd azokat hatékonyan meg kell szüntetni, vagy legalábbis csökkenteni a jelentőségüket. Ha a kiváltó okokat sikerrel meg tudtuk szüntetni, akkor a penész egyetlen vegyszerfújás nélkül elpusztul, csak a nyomai, maradványai maradnak láthatóak.

Mivel a hatékony védekezés feltétele a penész életmódjának ismerete, ezért a legközelebbi alkalommal magával a penésszel fogunk megismerkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!