Otthon

2017.04.04. 06:39

A kémények kritikus pontjai (x)

Szaktanácsadóinkhoz több ízben is fordultak tanácsért olyanok, akiknek régi falazott kéményük vagy az új, de szakszerűtlenül, figyelmetlenül megépített, ill. üzemeltetet kéményrendszerük miatt kisebb-nagyobb káruk keletkezett. 25 év a hazai kéményszakmában elég idő ahhoz, hogy sokféle kéményproblémával találkozva átadhassuk tapasztalatainkat és jó tanácsokkal segítsünk megelőzni a baleseteket, kéménykárokat

A kémény négy fontos, kritikus pontjára hívnánk fel most a figyelmet.

Ezek:

 

A kéménytalp

A kémény indítása fontos pont, mert a kéményben lefolyó kondenzátumot anélkül kell a csatornarendszerbe vezetni, hogy az a kéménylábat átnedvesítené, vagy a környező falszerkezetet eláztatná. Jó kezdéssel egyszerűbb a folytatás!

A kéményszakértő tanácsa: a kondenzátum elvezetéséről mindenképpen gondoskodjunk! Ha a csatornahálózat segítségével szeretnénk ezt megoldani, akkor egyeztetni és engedélyeztetni kell a helyi vízművekkel is, ugyanúgy ahogy pl. az esővíz csatornába való bekötését is.

A kéményszakértő tippje: a kész kéményláb.

Absolut kéményrendszerünk első métere gyárilag egybeszerelt. Az egyméteres kéménylábban a kémény indításához szükséges összes alkatrész a helyén van. Beépített szifonnal, a helyre emelést segítő kampókkal és variálható levegőkürtő modulokkal együtt sokoldalú felhasználást tesz lehetővé.

A csatlakozás

A fűtési rendszer kialakítása során kritikus pont a kémény és a kazán összekapcsolása. Nemcsak a megfelelő bekötés magasságára kell odafigyelni, hanem arra is, hogy a rákötéskor a kéménycsonk és a kazánbekötő között elegendő hézagot hagyjunk. A bekötés rendszerjellegű kialakításával megelőzhető a kéménycsonk lerepedése!

A kéményszakértő tanácsa: a kéménycsonk és a kazánbekötő cső között minimálisan 1 cm-es hézagot hagyni kell – ez a hőtágulás miatt fontos, hiszen hő hatására a kályha fém füstelvezető csöve jobban kitágul, mint a kerámiacső csonkja, vagy más anyag. Ha a kéménycsonk és a bekötő cső között nincs hézag, túlzott felmelegedéskor a kerámiacső elrepedhet!

A kéményszakértő tippje: a bekötő adapter.

A Schiedel bővítő adaptert azért ajánljuk, mert a csonk meghosszabbítása nélkül nyújt rendszermegoldást. Tökéletes kapcsolatot tesz lehetővé a kályhacső és a kémény között, és megakadályozza az anyagok eltérő mértékű hőtágulása miatt gyakran előforduló kéménykárokat.

A megerősítés és megtámasztás

A szélsőséges időjárás okozta kéménykárok megelőzhetők! A kémény szabadon álló szakaszai épületen belül és kívül egyaránt kritikus részek.

A szabadon álló kéményszakaszok megerősítése, illetve a kémény tetőszarufák közötti megtámasztása nem csupán esztétikai, hanem sokkal inkább biztonsági kérdés.

A kéményszakértő tanácsa: soha ne használjanak tetőléceket a kémény megtámasztásához! A kémények megtámasztása csakis nem éghető anyagokkal történhet, amelynek a tető mozgása miatt fellépő erőhatásokat is bírnia kell.

A kéményszakértő tippjei: a kéménytámasztó szerkezet és a megerősítő készlet.

A Schiedel kéménytámasztó szerkezet stabilabbá és biztonságosabbá teszi a kéményt. A kéménytámasztót igény szerint a szarufa fölé, alá vagy közé lehet felszerelni. A kéménytámasztó univerzálisan minden tetőlejtéshez hozzáigazítható. Tompítva a tető mozgásait hatékonyan akadályozza, hogy a kémény beton köpenytéglái megrepedezzenek. Hőhidak létrejötte kizárt, mivel a szerelési felület szigetelhető.

A Schiedel megerősítő készlet a kéményszerkezet statikai biztosítását szolgálja a tetősík felett. Viharos szél, erős hónyomás sem dönti el így a kéményt! A megerősítő készletet a kémény összeépítésekor a köpenytégla sarokfurataiban kell elhelyezni, és a készlethez csomagolt habarccsal kiönteni, így biztosítva a statikát.

A kéménytorkolat

Az idő múlása és az időjárás próbára teszi az épület külső részeit. A külső vakolat megrepedezhet. Mivel a kémény a tetőn helyezkedik el, a vakolat esetleges hiányosságai állandóan szem előtt vannak. A tetőn elvégzendő munka veszélyes lehet, sokszor szakembert igényel, ezért komoly nyűgöt jelenthet minden tulajdonosnak.

A kéményszakértő tanácsa: a kémény állékonysága javítható azáltal, ha a ház falához hasonlóan, a tetőn túli, szabadon álló szakaszt is szigeteljük. A szigetelés fokozza a kémény időtállóságát, hiszen segítségével ritkábban van szükség a természeti viszontagságok és az idő múlása miatt megrepedezett vakolat felújítására. A heves esőzések miatt a kéménybe kívülről beáramló, nagymennyiségű nedvesség ellen hatékony védelmet jelenthet az ún. esővédő sapka.

A kéményszakértő tippjei: a hőszigetelt vakolathoz illeszkedő kéményfedlap és az esővédő sapka

A Schiedel fedlapok könnyűbetonból készülnek és csavarok segítségével rögzíthetők a kéményhez. A Schiedel hálóerősített, vékony könnyűbeton fedlapjai a hagyományos nehézbeton, ill. műkő fedkövekhez képest sokkal könnyebbek. Ez a kémény legfelső szakaszának építésekor rendkívül nagy előny, mert a fedlap magasba való emelését nagyban megkönnyíti! A széles méretválaszték lehetővé teszi, hogy a kéményt körbeszigeteljék, díszkővel burkolják, vagy akár kisméretű téglával körbefalazzák.

A Schiedel esővédő sapka hatékonyan és egyszerűen védi a kéményt heves esőzések esetén. Már védőrácsos kivitelben is elérhető. Szellőzőkürtős a kéménye? Önnek ajánljuk a Schiedel levegőkürtő sapkát, amely a szellőzőkürtő aknájának lefedésére szolgál, ill. madarak és szemét pl. falevelek, ágak bejutása ellen is véd.

A Schiedel meghatározó kéményszakértő az európai piacon. 70 év tapasztalatával és vezető technológiai megoldásokkal innovatív, biztonságos és minőségi termékeket forgalmaz lakóházak és ipari létesítmények esetében is.

A magyarországi leányvállalat immár 25 éve áll a házépítők, kivitelezők, tervezők és a kéménykérdéssel találkozók rendelkezésére.

Kéményépítés, fűtéskorszerűsítés előtt mindenképpen szakembertől kérjen tanácsot!

Keressen minket elérhetőségeinken!

Schiedel Kéménygyár Kft.

8200 Veszprém, Kistó u. 12.

T: 88 576 700

F: 88576 704

E: [email protected]

W: www.schiedel.hu

MINDEN KÉMÉNY SZERETNE EGY KICSIT SCHIEDEL LENNI...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!