Otthon

2016.07.18. 17:15

A konyha, ahol az iroda is van

Szombathely - A konyha a családi élet központja, ahol nemcsak az élelmiszerek tárolását és a főzést kell megoldanunk. A jól használható konyha kiválthatja az étkezőt, a nappali egy részét, sőt esetenként a dolgozósarkot is.

Nógrádi Dóra

Építkezés előtt, amikor még lehet a konyha helyén változtatni, érdemes azt praktikus szempontok alapján is átgondolni. Ha a konyha közel van a bejárathoz, akkor nem kell bevásárlás után a szatyrokkal sokat cipekedni. Viszont ha a nappalin keresztül érünk el a konyhasarokba, akkor még azon is át kell majd hordanunk az élelmiszert, a szemeteszsákot, stb. Ha spájz is elfér a házban, az mindenképpen nyíljon a konyhából, hogy főzéskor se kelljen sokat ki-be mászkálnunk.

A konyha legyen világos, jól szellőztethető és minél tágasabb, akár azon az áron is, hogy a szobák vagy az előszoba méretéből kicsit lecsippentünk. A konyha szükséges méretét az is befolyásolja, hogy hány fős a család, és gyakran látunk-e vendégül rokonokat, barátokat. Itt szeretném leszögezni, hogy az amerikai konyha ugyan helytakarékos megoldás kis lakásokba, ám családoknak, nagy háztartást vezető háziasszonyoknak már annál bosszantóbb lehet. Az ételszag, a mosatlan edény látványa, a gőz, és a főzéskor gyakori csörömpölés is átjárja az egész lakást, ha ilyen konyhában készül az ebéd. Bár a szagelszívó némileg segít a szagoknál, ám hangja egy idő után már zavaró lehet, ezért jobb megoldás a szellőztethető, külön konyha.

A konyha legyen világos, jól szellőztethető, akár azon az áron is, hogy a szobák méretéből lecsippentünk. Fotó: Shutterstock

TÁROLÓHELYEK ÉS MUNKAHÁROMSZÖG

A tárolóhelyek száma és befogadóképessége is nagyon fontos kérdés, hiszen a jól funkcionáló konyhát ez választja el a csinos, ám csak díszítő jellegű helyiségtől. Aki sokat főz, sok alapanyagot is tárol. Pláne ha messze van a közért, vagy a bevásárlóközpontokat részesíti előnyben a család. Ilyenkor szinte kikerülhetetlen a hűvös spájz. Egy karton tej nem mutat jól a konyhakövön és rengetes helyet foglal el egy átlagos méretű konyhaszekrényben. És akkor még nem beszéltünk a befőzésről.

A konyha berendezésének egyik alapja tehát a tárolóhelyek növelése. A másik fontos szempont a kényelmes főzés, amelynek megtervezéséhez a konyhai háromszög elve a kiindulási alap. A háromszög csúcsait a mosogató, a tűzhely és a hűtő alkotják. Ezt a három pontot összekötve kapjuk meg azt a képzeletbeli háromszöget, amelyet a szakértők munkaháromszögnek hívnak. A csúcsok jó esetben nem lehetnek messzebb egymástól, mint két méter, hogy ne kelljen munka közben túl sokat gyalogolnunk, de a túl közeli elhelyezés sem előnyös, mert akkor szűk lesz a hely a munkavégzéshez. Ezt a három funkciót alaprajz szerint különböző módokon lehet elhelyezni, a leggyakoribb megoldások a következők:

- Egysoros: a kis alapterületű konyhák leggyakoribb megoldása. Itt nincs háromszög, de a megoldás kis helyen praktikus és mutatós.

- Kétsoros, vagy párhuzamos: nem kell hozzá nagy alapterület, mégis sok tárolóhelyet rejt ez a megoldás.

- Konyhaszigettel: egysoros, vagy L-alakú, esetleg U-alakú konyhaelrendezés kiegészítőjeként sok extra tárolóhelyet és munkafelületet nyerhetünk, ha elég széles a konyhánk.

- L alakú: ideális választás, ha egy kis étkezőasztalt is szeretnénk elhelyezni a konyhában.

- U alakú: leggyakrabban ilyen elrendezésűek a nagy méretű konyhák. Ez maximálisan kihasználja a helyiség adottságait, és a nagy területen sem kerülnek túl távol egymástól a munkaháromszög elemei.

KEDVELT ANYAGOK

Nagy a választék és sokféle megoldás szóba jöhet az anyagoknál. A legfontosabb szempont a tisztántarthatóság. Az olcsóbb laminált lapoktól a természetes kő és kezelt fa anyagokon keresztül a betonig bármit be lehet építeni. A falon már nem divat a csempe, de aki ehhez ragaszkodik, választhat nagyon modern darabok közül. Inkább a lemosható tapéta és a falburkolat megy mostanában, utóbbi lehet színezett üvegből, vagy egyéb panelekből.

Mostanában a tervezők nem szeretik a zsúfolt konyhaszekrényt, viszonylag kevés elemmel dolgoznak ebben a helyiségben. Főként a felső szekrény marad ki a korábbiakhoz képest, bár ennek kihagyása luxus egy kis alapterületű konyhában. A szekrények egyszerűek, de színesek, több színt is szívesen kevernek egy térben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!