Otthon

2015.03.18. 16:55

A műanyag ablak megóv hidegtől, zajtól

Miért érdemes műanyag nyílászárót választani, ha a lakásfelújítás során újakra cseréljük ablakainkat? Sebestyén Károly szakkereskedőhöz fordultunk a kérdéssel, akitől számos döntő érvet hallhattunk.

Tersztyánszky Krisztina

Az ablakkal szemben az elsődleges követelmény a jó hőszigetelő képesség. Ez a tulajdonság a hő átbocsájtási tényezővel pontosan meghatározható: mértékegysége az U érték, ami azt jelzi, hogy az ablak egy négyzetméternyi felületén egységnyi idő alatt, egy Celsius (Kelvin) fok különbség esetén hány Watt energia távozik. Értelemszerűen, minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb, hiszen kevesebb energia szökik meg a lakásunkból. Az U érték műanyag nyílászárók esetén 0,7 és 1,4 W/m2K között van, ami nagyon jó értéknek számít. Mivel ezáltal a fűtési költségeink jelentős mértékben csökkenthetnek, az új műanyag ablakunk ára többszörös megtérülést hozhat. A másik fontos elvárás a hangszigetelés. A műanyag ablakok esetében ez az érték 33 decibel, ami zajosabb környezet esetén akár 48 decibelig is növelhető. A műanyag ablak nagy előnye, hogy festeni nem kell. Az viszont már a múlté, hogy az ilyen nyílászáró csak fehér lehet. A profilok fóliázhatósága miatt igen széles színskálából tudunk választani! Imitálhatók a természetes fa különböző árnyalatai, de mostanában például sokan választják az antracit szürkét. Ugyancsak fontos tényező a jó minőségű, erős és célszerű vasalat, hiszen ez viseli az ablak és az üveg súlyát és ez működteti az ablakot.

Németh Tamás illeszti helyére a műanyag nyílászárót. A profil vastagsága a légkamrák számával nő
Fotó: Németh Balázs

Sok bosszúságot előz meg az úgynevezett hibás működést gátló elem. Ez a vasalatnak egy olyan eleme, ami megakadályozza a műanyag ablak véletlenszerű átállítását nyíló üzemmódból bukó üzemmódba és fordítva. Így elkerülhető, hogy az ablakunk egyszerre bukjon és nyíljon.

Egy további lényeges szempont a szellőzés kérdése. Mivel a modern műanyag ablakok légzárása kiváló, előfordulhat, hogy a levegő mesterséges bevezetésére lesz szükség. Az úgynevezett résszellőzőnek két fajtája létezik. Az gyik a vasalat része. Úgy működik, hogy 45 fokban elfordítjuk a kilincset, így fent enged 2-8 millimétert a szárnyon és a helyiség tud szellőzni. A másik lehetőség a higro szabályozású résszellőző. Ez érzékeli a levegő páratartalmát és ennek függvényében engedi be a friss levegőt a lakásba. Ebből létezik lezárható és nem lezárható. Olyan helyiségekben, ahol nyílt égésterű gázkészülék üzemel, kötelező a nem lezárható szellőző használata. Erre mindenképp figyelni kell, ha ablakcsere előtt állunk. Szólnunk kell még az üvegezésről, ami a műanyag ablakok esetében a leggyakrabban 4-16 argon-4Low-E üveg. Ez azt jelenti, hogy van egy 4 milliméter vastag síküveg, egy 16 milliméteres távtartó és egy 4 millimétres, lágyfém bevonattal ellátott síküveg. Az ilyen üveg U értéke 1,0 W/m2K. Így az ablak üvegezése jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez nagyon fontos, hiszen az ablakok jelentős felületét az ablaküveg teszi ki. A két üvegréteg közé argon gázt töltenek, ez a veszélytelen gáz ugyanis jobban szigetel, mint a levegő. Az újabb típusokat már három rétegű hőszigetelt üveggel látják el, ezek U értéke 0,6-0,7 W/m2K között mozog. Az egyes üvegrétegek között távtartó van, ami általában alumíniumból készül, ebben pedig páraszívó anyagot helyeznek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!