Otthon

2016.08.13. 07:56

A szépség iránti vágy megint előkerült

A modern lakberendezés előszeretettel újítja meg a hagyományt, különböző formákban, stílusosan, igazodva a mai elvárásokhoz, amelyek nem nagyon különböznek a régitől: a praktikumon kívül szempont a szépség, a tartósság. A lakástextilen belül az egyik igényes trend a gépi hímzés alkalmazása.

Tóth Tímea

Nagyon messze vagyunk már attól a kézműves tudástól, amelyet nagyanyáink még bírtak, és az otthonukat maguk szőtte és hímezte vásznakkal öltöztették a terítőtől a párnákon át a dunyhahuzatig. A lányoknak gyűjtötték a hozományt, az ágyneműt, törülközőt, konyharuhát, fehérneműt, szép gesztus volt, ha a nevének kezdőbetűit is belehímezték a párnahuzat csücskébe, a törölgetőbe, a fésűtartójára, és nem utolsó sorban a zsebkendő sarkába, hogy lehessen tudni, kié, ha „véletlenül” leejtették vagy el találták veszíteni. A dús virághímzéseknek nemcsak esztétikai, hanem haszonértéke is volt, kevésbé kopott ugyanis a vászon az évek, sőt évtizedek során, hiszen régen nem cserélgették a lakástextilt - ahogy más mindennapi tárgyat sem -, volt, amit egy életen át használtak.

A fehér nagy divatjában természetesen fehérre hímeznek fehérrel (Fotó: Tóth Tímea)

A varrást, hímzést már gyerekeknek tanították, akik maguk is részt vehettek a kelengyéjük elkészítésében. Anyáink még megtanulták, de a modernitás jegyében már nem alkalmazták, és nem tanították tovább, így nem tudják már a technikákat a leszármazottak, vagy csak nagyon kevesen.

De az igényesség, a szépség, a tartós minőség iránti vágy úgy látszik, olyan, mint a búvó patak: megint előkerült. A legelegánsabb és legdrágább lakástextilek egyik fő vonulata a gépi hímzéssel díszített. A fehér mai nagy divatjában természetesen fehérre hímeznek fehérrel, vagy ekrü alapon ekrüvel, az anyag felületéből a fényes vagy matt cérnák szövevénye kissé domború, finom, puha mintákat ad az álmainkhoz a párnákon, takarókon, a kilátásunkhoz a függönyökön, az étvágyunkhoz az asztalterítőn. A fehér frottírtörülközőn az ezüst hímzés nem szállodai hóbortokat hivatott kiszolgálni, hanem nagyon is az otthonosság, a régi hajlékok felszerelésére hajazó mívesség kelléke, amely „megcsináltságával” hosszú időt vetít előre, így érzelmi biztonságot nyújt. Különösen a nők hajlamosak kötődni ezekhez a szépségekhez, ezért engedjük meg hozzá a fehér masnis frottír papucskát.

Nagy sikerünk lehet vele, ha stafírungnak szánunk egy-egy ilyen szettet, de nem csak fiataloknak való, bármilyen családi jubileumon, házassági évfordulón, születésnapon örülni fognak neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!