Otthon

2015.03.02. 14:35

A szombathelyi sztár színészházaspár otthonában jártunk

A nappali rész legyen tágas, világos, és az egész lakás olyan, ahol lehetőleg mindig látjuk egymást – ez volt az elvárása Szabó Tibornak és Bálint Évának, amikor két évvel ezelőtt belefogtak saját otthonuk megvalósításába.

Unger Tamás

A ma kétgyermekes színész házaspár egy kertvárosi emeletes családi ház alsó szintjén valósíthatta meg elképzeléseit. Ahogy legtöbb pályatársuk, úgy ők is színházi szolgálati lakásban kezdték szombathelyi életüket, bérelt bútorok között. Aztán amikor Bálint kopogtatott, elindultak, hogy keressenek valami kényelmesebbet. Három évig béreltek egy családi házat, mindkét gyermek ide született. Végül 2013. elején egy ingatlanos mutatta meg nekik a hatvanas években épült házat, amiben akkoriban már jó ideje nem lakott senki. A „kibelezett” épület épp kapóra jött Tibkééknek: itt csak rajtuk állt, hogy hogyan alakítják ki a belső tereket.

– Mindenki óva intett minket a kulcsrakész kivitelezéstől, de nekünk nagy szerencsénk volt a generálvállalkozóval – állítja a házigazda. – Egy belsőépítész ismerősünk, Gyurkovics Gábor adott ötleteket, és ő hozott össze Czenki Szabolcs kivitelezővel is. Csak nagyritkán jöttünk el megnézni, hogy hogy folynak a munkák, de nem volt semmi kifogásolnivaló. Dátumra pontosan, fillérre pontosan készült el minden.

– Megvolt a dátum, hogy mikorra készítik el a lakást – idézi fel a nagy napot Éva. – Estefelé kijöttünk, láttuk, hogy sehol senki, semmi nyüzsgés, nagy a csend. És kész volt! Másnap már költöztünk.

Egy kupacban a család a gyerekszoba szőnyegén: Szabó Tibor, Bálint Éva, Szabó Bálint Ákos és Szabó Dorka Panna. A két gyerek hihetetlenül otthonosan mozog idegenek körében is, csacsognak, korukhoz képest igényesen fejezik ki magukat. „Pedig nem tartottunk nekik beszédórákat. Csak annyi, hogy egyenrangú félként kezeljük őket, nem gügyögünk velük, ezt szokták meg” – állítják a szülők (Fotó: Unger Tamás)

A bútorokat illetően a fő szempont a praktikum volt, és a könnyen tisztítható felületek. A négyéves Bálint Ákos és a 2 és féléves Dorka Panna szabadon közlekedhetnek az egész lakásban, nem ritka, hogy az amerikai konyhás nappali tele van a játékaikkal. A falakon is látható Dorka-magasságban egy-egy műalkotás, de ez még belefér. „Nálunk az a jelszó, hogy szeretem a családom, és ennek rendelünk alá mindent.” – vallják a szülők. Amikor pedig a gyerekszobákról kérdezek, kitör a nevetés. Kiderül: Szabó Tibiéknél a nap jelentős része a szülői hálóban zajlik, mert itt alszik az egész család. A jelenlegi helyzet szerint Bálint külön ágyban, Dorka most épp a szülőkkel. Esténként diafilmet néznek, és az sem zavar senkit, amikor apa későn jön haza a színházból.

– A gyerekeknek ez jelenti a biztonságot, és ez nekünk mindennél fontosabb – magyarázza Éva. – Úgyis eljön majd az önállósodás korszaka, nem siettetjük. Ez nekem egyáltalán nem fárasztó, én is így vagyok nyugodt, ha éjjel a közelemben tudhatom őket.

Tibor hozzáteszi: a gyermekkori emlékeire támaszkodik, amikor egy ágyban négyen aludtak, és semmi bajuk nem lett tőle. Vannak elméletek, mi pedig gyakorolni próbáljuk az életet – szögezi le. Persze, a közös alvást megkönnyíti, hogy mindkét gyerek jó alvó. Nyolc óráig nyikkanás sincs. Ma például Bálint nem volt óvodában, így fél tízkor keltünk – nevet Éva.

Gyerekszoba azért van, beömlesztett rengeteg játékkal, színes falakkal. Napközben többnyire itt játszik a két csörfös apróság. A berendezésről majd akkor gondolkodnak, amikor már ők is hozzá tudnak szólni, milyen bútorokat szeretnének.

A nappalival egy légterű belépőben, a gardróbszekrény tolóajtaján hatalmas tükör. Óhatatlanul a színészmesterség kellékeként tekintenék rá, de kiábrándítanak. Soha nem hozzák haza a munkát, nem végszavaznak egymásnak, igyekeznek civil emberekként élni a mindennapokban. A tükörnek a térnövelés a funkciója, és az, hogy ebben a fényszegényebb zugban megsokszorozza a napsugarakat.

A falakon Stekovics festmények, aztán egy kis Oroszy Csaba, és van néhány dolog, ami még nem került fel – mutatja a családfő. Folyamatosan alakul még a lakás, talán a gyerekszobák kialakítása, talán az ágy alatt, dobozokban pihenő könyvek elhelyezése lesz a következő lépés.

 

Ők már szívesen itt maradnának

Talán sztereotípia, de a színészlakásról a Kulka-dal jut eszembe: kölcsönágy, egy ócska szék... A Szabó Tibor-Bálint Éva házaspár azonban Szombathelyre érkezve hamar kiszállt a vándorélettel járó szükségszerű kényelmetlenségből. Éva mosolyogva idézi fel: ők is két bőrönddel érkeztek, s egy hétig csak a legszükségesebb bútoruk volt, fürdőlepedővel takaróztak. Mára azonban már csak egyetlen kanapé őrzi a színháztól bérelt bútorok korszakát – ők már szívesen itt maradnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!