Otthon

2014.09.26. 17:10

Aki rosszul fűt, a pénzt is kidobja, sőt a kéményét is könnyen tönkreteheti

Csepreg - Beköszöntött a kazánbeszerzések szezonja. Annak jártunk utána, mit tudnak a huszonegyedik század vegyestüzelésű kazánjai, na meg hogyan kell velük bánni, hogy minél kedvezőbb áron melegítsék fel az otthonunkat.

Tersztyánszky Krisztina

Miért is jobb egyedileg gyártatni a kazánt? – tettük fel a kérdést Horváth Antalnak, aki a műhelyében több mint tíz éve dolgozik az egyre tökéletesebb kazánok előállításán. Az egyik ok, hogy a kazán nem olyan, mint a hűtőszekrény, hogy csak bedugjuk a konnektorba, és már működik: pontosan illeszkednie kell a lakásban meglévő fűtéscsövekhez és a kéményhez is. A másik ok, hogy a mester a helyszíni felmérés alapján méretezi a kazánt az adott lakás igényeihez. Sem a túl kicsi, sem a túl nagy fűtőközpont nem működhet gazdaságosan. Ami a helyet illeti: a kémény a kiindulási pontja mindennek.

Horváth Antal az új kazánokat már a környezet védelmét szolgáló katalizátorral is felszereli. Fotó: Szendi Péter

Az a jó, ha a kéményhez vezető füstcső a lehető legrövidebb. A fűtőművet ajánlott külön helyiségben, a ház egy félreeső részében, a pincében vagy külön kazánházban elhelyezni. Horváth Antalnak azonban már volt olyan ügyfele is, aki a nappali közepére, nagy üvegajtóval felszerelve kérte a kazánt, amit ennek megfelelően dekoratív cserepekkel szinte kandallónak álcáztak – ez is megoldható. Ilyenkor a kazán nemcsak a víz közvetítésével, hanem az üvegajtón keresztül is melegít. Az is a háziasszonyok kezdeményezése volt, hogy legyen a kazán színes. Miért is ne lehetne? A külső fal a vízköpeny miatt nem forrósodik fel úgy, mint egy vaskályháé, így bármilyen festékkel színezhető. Leggyakrabban pirosat kérnek.

Visszatérve a lényegi kérdéshez: ahogy a legtöbb mai gyártó, úgy Horváth Antal is már évek óta áttért a csőrostély használatára. A varrat nélküli acélcső rostély rúdjaiban belül víz cirkulál. Ez a kazán hatásfokát nagyban növeli, ugyanakkor a rostély idő előtti „kiégésétől" sem kell tartani, hiszen a cirkuláló víz folyamatosan hűti belülről.

A kazánunkat a leggyorsabban úgy tehetjük tönkre, ha folyamatosan rakjuk, és a vizet 60 fokon tartjuk, merthogy a lakásnak annyi is elég. Így kátrány rakódik le a kazán falán, a füstcsőben és a kéményben is, ami akár kéménytűzhöz is vezethet. A helyes módszer, ha a megpakolt kazánt reggel elgyújtjuk, mégpedig fölülről, és addig nem teszünk rá, amíg le nem ég. Az ideális vízhőfok 70-80 fok. Ha szükséges, délután még egyszer befűthetünk. Tüzelhetünk fával, szénnel vagy fabrikettel, sőt az úgynevezett kétaknás, félautomata kazánban akár aprítékkal, fűrészporral is. A lényeg, hogy a tűzifa nedvességtartalma ne legyen 15 százalék fölött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!