Otthon

2015.02.23. 19:50

Állólámpa: funkció és stílus egyben (x)

Az ideális lámpákat keresi otthonába, de nem tudja, melyik típusok mellett lenne érdemes letenni a voksot?

A hazai trendek valahol az arany középutat veszik alapul, ugyanis nálunk ugyanúgy elterjedt a mennyezeti lámpa használata, mint az asztali és az állólámpáké. Míg egyes országokban kizárólag kiegészítő világítást szoktak használni, addig máshol elengedhetetlen a mennyezeti lámpa napi rendszerességgel történő használata. Az elter.hu szakemberei azt szokták javasolni, hogy a helyiséget teljes egészében fénnyel betöltő mennyezeti típusok mellett az állólámpa is kapjon helyet otthonában, hiszen ez mind olvasáshoz, mind hangulatteremtéshez remek választásnak bizonyul.

Olvasáshoz ideális választás!

Bár az íróasztali lámpa tökéletes megoldást jelent, ha egy asztalnál ülve mélyülnénk el kedvenc könyvünkben, nem segít rajtunk akkor, ha legszívesebben csak elterülnénk a kanapén az olvasnivalóval. Ilyenkor kifejezetten jól jönnek azok az állólámpák, melyek karral több is szolgálják a kényelmet. Az állítható fényerősség lehetővé teszi, hogy izgalmas fényt teremtsünk bármely helyiségben, így egy romantikus este kiegészítője is lehet az állólámpa.

Munka, televíziózás mellé is ajánlott

Sokszor előfordul, hogy este van még némi elintéznivaló a laptopon, de már szeretnénk magunkat kényelembe helyezni. Ilyenkor jól jön, ha a gép fénye mellett van még valami fényforrás a helyiségben. Ez nem csak komfortérzetünk, de bizony látásunk épsége miatt is fontos. Szintén hasznos lehet e célból az állólámpa akkor, ha kedvenc filmünket, vagy az esti híradót nézzük. Mivel ilyenkor a mennyezeti lámpa fényerőssége csak ritkán bizonyul jó választásnak, érdemes kiegészítő világítással is otthonosabbá és praktikusabbá tenni a lakást.

Válasszon stílusban passzoló darabot!

Néha elfeledkezünk arról, hogy a világítás célját szolgáló lámpák ugyanúgy szerves részét képezik otthonunknak, mint a bútorok, vagy a lakástextíliák. Nem mindegy tehát, hogy milyen darabok mellett tesszük le voksunkat, ugyanis ezzel a helyiségek összképét alakíthatjuk kedvünk szerint. Egy modern, fiatalos lakásba nem biztos, hogy a klasszikus stílust képviselő állólámpák bizonyulnak a legjobb döntésnek, mint ahogy a természetesség jegyeit magán viselő lakásba sem illenek a futurisztikus darabok. Az otthonunkban használt színek és stílusok alapján érdemes átgondolni, hogy melyik lámpa típusok illenének leginkább a lakásba. Annak érdekében, hogy a választott darabok hosszú ideig szolgálják kényelmét, célszerű a minőségi, ismert, és már bizonyított márkák mellett dönteni.

Napjainkban a lakásban használt világításnak sokkal nagyobb szerep jut, mint csupán a funkcionális teendők ellátása. Fontos tehát, hogy olyan darabokat válasszon otthonába, amelyek stílusos, és ugyanakkor praktikus kiegészítői lehetnek a mindennapoknak. A mennyezeti lámpa választás  mellett szánjon időt a megfelelő álló-, és asztali lámpák megtalálására is, hiszen otthona hangulata ezekkel még teljesebbé tehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!