Otthon

2016.10.24. 17:51

Apró trükkök lakást keresőknek: miről árulkodik a homlokzat?

Szombathely - Mi az, amit elárul a lakásvásárlónak a kiszemelt családi ház vagy társasház külső képe?

Nógrádi Dóra

Összegyűjtöttünk néhány szempontot, amely szinte első ránézésre képet adhat arról, milyen minőségre számíthatunk, ha modern ingatlant veszünk szemügyre.

Ha kiválasztott ingatlanunk külseje is izgalmas, akkor biztosak lehetünk benne, hogy belül is ér minket néhány kellemes meglepetés. Új lakást ma már egyre inkább ötletes építészeti megoldásokkal lehet eladni, sok beruházó kér fel neves építészt egy-egy nagyobb projektjéhez. Ha tört homlokzatokat, tetőteraszt, elcsúsztatott emeleti síkokat, függönyfalakat látunk, biztosak lehetünk benne, hogy az építő a tartósságot, a minőségi anyagokat és a jó befektetési lehetőséget akarta megteremteni, amikor a tervezésbe fogott. A megszokott, unalmas külsejű ingatlanokon hagyományos megoldásokkal találkozhatunk, semmi extrára ne számítsunk. Külön kategória a túl csicsás ingatlan: ha a hagyományos építkezést giccsbe hajló dekorelemekkel igyekeznek feldobni, gyanakodjunk: gyakran olyan megbízhatatlan építtetőről van szó (főként a kisebb ikerházak, sorházak piacán), aki „spórol az anyagon", és a hiányosságokat látványos külsőségekkel akarja elfedni.

Kopogtassuk meg a ház falát, és nézzük meg, van-e rajta külső hőszigetelés. Ha keményen kopog, nincsen, ha hungarocellszerű anyagot érzünk, akkor van. Az új házak többsége ma már vékonyabb téglából vagy más falazóelemből épül, ezért szükség van a külső védőrétegre. Jelentős energiamegtakarítást eredményez a korszerű hőszigetelés.

A legtöbb esetben minőséget sugall, ha a ház külső burkolata más anyagból is áll, mint a vakolat. Mediterrán hatást kelt a szárazon rakott mészkő, amely rusztikus és természetes érzetet kelt. Olcsó és szintén rusztikus, hangulatos a téglaburkolat. Városi társasházaknak jobban állnak a nagyméretű mészkő vagy márványlapok, amelyek patinát és tartósságot sugallnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!