Otthon

2015.01.26. 20:25

Az ablakok köntöse

Szombathely - Kevés dolog van, ami olyan pazarul feldíszítené lakásunkat, mint néhány gyönyörű függöny, dekor. Pukler Orsolya kereskedőtől kértünk tanácsot a legújabbb trendekkel, a lehetőségekkel kapcsolatban.

Tersztyánszky Krisztina

Belépve egy szobába, a tekintetünket először a világos felületek vonzzák, majd pillantásunk az ablakra és annak köntösére, a függönyre esik. Ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy stílusban, színben harmonizáló függönyöket, dekorokat, sötétítőket válasszunk.

- Az esztétikai élmény mellett legalább olyan fontos a gyakorlati haszon, a funkció is - emlékeztet Pukler Orsolya. - Végig kell gondolni az anyagok kiválasztása előtt, hogy mi az, amire megoldást keresünk. A lakást akarjuk díszíteni, vagy a külvilág kizárása a cél? Sötétíteni szeretnénk, avagy dekorálni ?

Megtudtuk: a függönyök világában a divathatások éppúgy jelen vannak, mint az öltözködésben. Egy szép drapériába egy pillanat alatt beleszerethetünk. Ám azért ne felejtsük el, hogy míg egy ruha csak egy szezonon át, addig a függöny évekig lesz mindennapi életünk része.

- Óriási az anyagkínálat az üzletekben, több ezer anyagminta közül lehet választani. Amire érdemes odafigyelni a függöny kiválasztásakor: anyaga szerint az organza és a voile fényáteresztő, míg a sable, a len, a pamut kevésbé.

Harmat Martina függönyszalon-vezető a színek és minták széles választékát mutatja Fotó: Varga Krisztina

Legtöbbször már meglévő berendezéshez keressük a legodaillőbb függönyt, ehhez érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, hiszen a minta, a szín, a megvarrt fazon egyaránt téralakító hatású. Kis szobába például ne válasszunk sötét vagy nagy mintás anyagot, ezek csak a nagy belmagasság vagy nagy alapterület esetén érvényesülnek. Az apróbb mintának ezzel szemben térnövelő hatása van. Külön kiemelendő a csíkos anyagok optikai térformáló szerepe: a függőleges csíkozás növeli a magasságot, míg a vízszintes csíkozás összenyom. Újra reneszánszát éli a nagyanyáink csipkefüggönyét utánzó jacquard anyag.

A legtöbb üzletben foglalkoznak függönyvarrással, így szakszerű segítséget tudnak nyújtani a felmérés, az anyagszükséglet, a ráncolás tekintetében, és az elkészítéssel sem kell bajlódnunk.

Az áttetsző függönyt dekor vagy sötétítő függöny egészítheti ki. A dekor kizárólag díszítő funkciót lát el az enteriőrben. Akkor használjuk, ha árnyékolásra nincs szükség, vagy más módon, például redőnnyel van megoldva. Csodás kiegészítője a függönynek, keretezi, szinte körülöleli azt. Az üzletekben a kivarrt minták vagy mintakönyvek alapján lehet ötletekhez jutni, bár sokan már saját elképzelésekkel érkeznek. A sötétítő függöny elsődleges feladata az árnyékolás, de természetesen emellett dekorációs szerepe is van. Ezeknek az anyagoknak fényelnyelő tulajdonsággal kell bírniuk. A tökéletes fényzáráshoz black-out anyagot használunk, mely százszázalékosan kizárja a fényt. Egyébként bármely dekoranyagot alkalmazhatunk sötétítésre.

A függöny és a dekor vagy sötétítő kiválasztását mindig együtt kell kezelni. A színeknek, mintáknak egymáshoz és a már meglévő textíliákhoz, bútorszövethez, takarókhoz is illeszkedniük kell. A mai kor divatirányzata a rolók, a lapfüggönyök térhódítása. Romantikus környezetet teremthetünk egy roló és dekor segítségével. A minimál stílushoz jó választás a lapfüggöny.

A karnist legjobb, ha a függönnyel együtt vásároljuk meg. A már meglévő karnissal kompromisszumot kell kötnünk, mert nem mindegy, hogy csak függönyt vagy nehéz dekort kell megtartania. Óriási a kínálat: rúdkarnis fából, fémből, több színben, előlapos vagy előlap nélküli sínek, melyek készülhetnek műanyagból, fából, fémből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!