Otthon

2016.11.21. 20:55

Az adventre hangoló praktikák: öltöztessük apránként ünnepi díszbe a lakást, segítsük a karácsonyvárást

Sok a feladat még karácsonyig, de az is fontos, hogy szép lassan ráhangolódjunk az ünnepi időszakra. Otthonunk feldíszítése arra is remek alkalom, hogy ezt a belső áthangolódást segítse.

Nógrádi Dóra

Rohanunk a hétköznapokon, de hétvégén talán szusszanhatunk annyit, hogy a hamarosan kezdődő adventre, és ezáltal a négy hét múlva kezdődő ünnepekre hangolódjunk. Hiszen ezért is gyúlnak a gyertyák a modern világban, hogy kicsit lassítsunk, kicsit befelé forduljunk, vagy szeretteinkkel töltsünk meghitt perceket. Díszítsük egyedül, vagy akár családtagjainkkal együtt otthonunkat, jót tesz majd lelkünknek.

Az utóbbi években háttérbe szorult a csillogás, inkább a puritán dekoráció a divat természetes anyagokból, régi darabokból (Fotó: Shutterstock)

A LEGÚJABB DIVAT SZERINT

A hagyományos színek és minták mellett minden évben kitalálnak valami újat a lakberendezők, általában az aktuális lakberendezési hullámot követve. Idén is vannak újítások azoknak, akik szeretik a legfrissebb divatot követve dekorálni otthonukat.

Bár a karácsony részben a csillogásról szól, az utóbbi években a puritán dekoráció került előtérbe. A természetes anyagok és színek - főleg a fehér, a szürke és a sötétzöld - idén is hódítanak. Emellett a rusztikus, sőt vintage holmikkal lehetünk nagyon trendik. Vegyük elő bátran a gyerekkorunkból megmaradt, vagy nagyszüleinktől megörökölt, féltett családi díszeket, vagy keresgéljünk régiségboltokban. Nem baj, ha egy kopott darab tetszik meg, most ez lehet az ünnepi dekoráció fókuszpontja.

KOSZORÚT NEM CSAK ASZTALRA

Az első benyomás nagyon fontos, ha belépünk valahová. Ezért is kell figyelmet fordítanunk a bejárati ajtóra, különösen akkor, ha várhatóan rokonok és barátok is meglátogatnak bennünket a karácsonyi időszakban. Már most, november végén szerezzünk be egy szép koszorúalapot az ajtóra, de azt nem kell feltétlenül egy szuszra feldíszítenünk. Ahogy az idő halad, úgy kerülhetnek rá újabb díszek. Ha megtetszik egy-két apró dísz az adventi vásárban, vegyük meg rá! Aztán jöhetnek még termések és szalagok. Elég, ha karácsonyra elkészülünk.

TERÍTSÜNK MEG HÉTKÖZNAP IS!

Tudom, hogy hétköznapokon túl macerás terített asztalnál étkezni, hiszen gyakran kell cserélni a terítőt és több a mosogatnivaló, de most itt az idő elővenni a díszesebb darabokat. Nem kell, hogy a terítő ünnepi legyen, elég, ha színében és anyagában passzol az adventi hangulathoz. Egy asztaldísz és néhány gyertya a gyors vacsorákat is meghittebbé varázsolja.

Ilyen lehet egy dohányzóasztali dekoráció kedvenc díszeinkből (Fotó: Nógrádi Dóra)

FÉNYFÜZÉREKET A LAKÁSBA

A karácsonyi világítást is érdemes már novemberben beszerezni, mert ilyenkor még teljes a választék, és a hagyományos égősoroknál érdekesebb darabokat is találni. Idén nagy divat a figurás égősor, amely nem feltétlenül karácsonyfára való, hanem kifejezetten lakásdekorációs céllal készült. Ez a fényfüzér általában elemmel működik, és jóval rövidebb, mint a karácsonyfára szánt izzósor. Helyezhetjük üvegtálba, vagy átlátszó vázába, aggathatjuk a függönykarnisra, vagy akár a kandallópárkányra is a szívecskés, rénszarvasos, csillagos vagy például angyalkás égősort.

DÍSZES PÁRKÁNYOK ÉS ERKÉLYEK

A szobán kívül is díszíthetjük közvetlen környezetünket. A legegyszerűbb megoldás az, ha néhány örökzöld ágat helyezünk ki az ablakpárkányra, vagy az erkélyládákba, majd ezekre teszünk égősort. Fenyőág is megteszi, de legjobban a leylandi ciprus hosszú gallyaival járunk. Ez sokáig szép, nem hullik, és többféle árnyalatban is megtalálható a kertekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!