Otthon

2014.09.22. 17:30

Az eladó ingatlanról csak szépet és csak igazat

Szombathely - Ha valaki el akarja adni a lakását, nyilván szeretne minél előbb a pénzéhez jutni. A vevők csalogatásában egy jó hirdetés már fél siker.

Tersztyánszky Krisztina

Akár az interneten, újságban, falragaszon vagy ügynökségnél hirdetjük a lakásunkat, nagy gondot kell fordítanunk a lehető legcsábítóbb ajánlat megfogalmazására. Mielőtt nekiállnánk, gondoljuk bele magunkat a vásárló helyzetébe: mi az, amit mi is szívesen hallanánk? Mire lennénk leginkább kíváncsiak, ha új otthont választanánk?

Vlasits Gábor és felesége, Kardos Éva éppen az ingatlanhirdetéseket figyeli az egyik kirakatban. Fotó: Szendi Péter

Ennek fényében adjuk meg a lehető legtöbb releváns információt az eladásra szánt lakásról. Felesleges részletekbe ne menjünk bele, mert az már ronthatja az összhatást. Távolról indulva: adjuk meg a pontos elhelyezkedést, és különösen nagyvárosnál a közlekedési, parkolási lehetőséget. Nem egy potenciális vevő fordult már vissza a lakás megnézése nélkül, mert már a környezet alapján nemlegesen döntött. Fontos szempont lehet a lakás fekvése, a főbb helyiségek, a terasz, az erkély tájolása. Társasházi lakásnál okvetlenül tüntessük föl az építőanyagot.

Senki sem megy el szívesen lakást nézni úgy, hogy nem tudja előre az árat. A kategorikus árkikötés ugyanakkor elijesztheti a vevőt. Az esetleges alku lehetőségére az „irányár", „alapár" szavakkal utalhatunk. Mindenképpen említsük meg, ha az ingatlan megszerzéséhez valamilyen hitelkonstrukció igénybe vételére lesz lehetősége a vevőnek.

A fénykép vagy alaprajz ma már elengedhetetlen kelléke az ingatlan-hirdetéseknek. Ha alaprajzot adunk meg, az legyen egyszerű, jól áttekinthető, de ne közöljünk kézzel firkált skiccet, mert az komolytalanságot sugall. Ennél is sorsdöntőbb szerepe lehet egy-két jó fotónak, ezért erre ne sajnáljuk a fáradságot. Ha tehetjük, a lakást még lakottan, berendezve fényképezzük le, hiszen kevés kiábrándítóbb látvány van egy lelakott, üres lakásnál. Vakuzással vagy rossz irányból jövő fénnyel zavaró árnyékok kerülhetnek a képre. Gondoskodjunk több irányból érkező, kellemes fényekre a belső fotók készítésénél, nagy értékű ingatlannál érdemes szakember segítségét kérni.

Végül, de nem utolsó sorban: szépítsük a képet, amennyire lehet, de a valóságtól ne rugaszkodjunk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!