Otthon

2016.12.02. 16:55

Az ünnepi vendéglátás sikerének titkai

Közelednek az ünnepek, hamarosan háziasszonyok százezrei állnak neki az ünnepi vendéglátás előkészületeinek.

Nógrádi Dóra

Aki többéves vagy esetleg több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, tudja, hogy semmit sem szabad az utolsó pillanatokra hagyni. A jól begyakorolt munkarend és receptek ismerete ilyenkor sokat segít. Ahogy közeledik a vendégség napja, hajlamos pánikba esni az, akinek először kell élete menüjét összehoznia. Visszagondolva édesanyánk vagy a nagymama látszólag könnyedén levezényelt karácsonyi ebédjére, a tiszta lakásra, a szépen feldíszített fára és a figyelmes vendéglátóra, már nem is tűnik olyan egyszerűnek az ünnep női szemmel. Az igazság az, hogy a profi vendéglátáshoz csak kemény munkával, precíz előkészítéssel, az évek alatt kialakult tapasztalattal, no meg némi segítséggel állhat össze minden a nagy napra. Ám mihez kezdjen az a fiatalasszony, akinek kevés pénzből, rutin nélkül, sok embert kell vendégül látnia? Nekik szólnak tanácsaink.

TERVEZÉS ÉS FORGATÓKÖNYV

Sokan talán most megmosolyogják a forgatókönyv" elnevezést, mert ők bizony nem folyamodnak semmi kacifántos tervezethez. Pedig tervezni mindenképpen kell, maximum nem nevezzük el, és talán nem is írjuk le a listát. Akinek nincs elég rutinja, feltétlenül jegyezze le a teendőket és az egyes feladatokhoz saccolt munkaórát (például: bevásárlás - kétszer két óra; menü elkészítése - kétszer négy óra stb.), valamint a várható költségeket. Így már napokkal a főzés elkezdése előtt képben lesz, és időben el fogja kezdeni az előkészületeket.

Nemcsak a karácsonyfa alatt töltött percek, hanem maga a készülődés is kellemes emlékké válhat Fotó: Shutterstock

MI LEGYEN A MENÜ?

A menü kérdése talán a legfontosabb. Több szempontot is figyelembe kell vennünk, mielőtt döntünk. Meg kell vizsgálni anyagi lehetőségeinket, mert egy többfogásos karácsonyi ebéd vagy vacsora bizony költséges tud lenni, pláne ha minőségi alapanyagokkal számolunk. El kell döntenünk, hogy kérünk-e segítséget rokonainktól, mondjuk a desszerteknél, vagy akár a halászlé elkészítésében.

Ez utóbbit a férfiak szinte tökélyre tudják fejleszteni, tehát bátran számíthatunk szakértelmükre. Végül arra is gondoljunk, hogy lesz-e elég szabadidőnk sütni-főzni. Esetleg az ételrendelés is szóba jöhet, ekkor megússzuk a fölösleges izgalmakat, mert a bejgli biztosan ehető lesz, és az adagokkal sem tévedhetünk nagyot.

Ráadásul választhatunk olyan különlegességeket is, amelyeknek otthon nem mernénk nekiállni.

SEGÍT A MUNKAMEGOSZTÁS

Sok család úgy oldja meg a karácsonyt, hogy annál a rokonnál találkoznak, akinek a legnagyobb az otthona. Így kényelmesen elférnek a vendégek. Ekkor azonban illik odafigyelni a háziasszonyra, és besegíteni az előkészületekbe, még akkor is, ha ő diktál. Főként akkor ne hagyjuk magára, ha kisgyerekei vannak, mert így kevesebb ideje marad takarítani, bevásárolni és főzni. Fogadjuk el az ő feltételeit, és segítsünk neki abban, amiben kéri, vagy elfogadja a segítséget. Lehet, hogy az nem a főzés lesz, hanem egy pontos listával küld el a boltba, vagy a gyerekeket bízza ránk néhány órára. És ugyanígy vendéglátóként is bátran kérjünk segítséget rokonainktól, még akkor is, ha nekik nem jut eszükbe, hogy felajánlják. Gondoljunk arra, hogy ezek az alkalmak összehoznak bennünket, és így nemcsak a karácsonyfa körül eltöltött percek, hanem már maga a készülődés is szép karácsonyi emlékké válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!