Otthon

2014.09.01. 17:20

Barátságos tanulókuckó

Szombathely - Kezdődik a tanév: ha eddig még nem tettük meg, most már okvetlenül gondoskodnunk kell gyermekeink számára íróasztalról, vagy legalábbis tanulósarokról.

Varga Krisztina

Ha magunkba nézünk, könnyen megértjük, hogy tanulni nem mindenki szeret éppen íróasztalnál. Sok szülő számol be róla, hogy kisiskolás gyermeke szívesebben írja leckéjét a konyhaasztalon, vagy épp a szülő munkaasztalához bekéretőzve. Kisiskolás korban, amikor még nem olyan sok a házi feladat, a tanulókuckó szerepe elsősorban az, hogy a gyermeket rendre szoktassa, segítsen abban, hogy minden, ami az iskolával kapcsolatos, egy helyen legyen a lakásban. Tehát: legyen egy ilyen hely valahol a gyerekszoba sarkában, de ne erőltessük mindenáron, hogy az apró gyermekünk oda félrevonuljon.

Az íróasztallal szemben a legfontosabb követelmény, hogy a diák egyenes derékkal, az alkarokat kényelmesen megtámasztva ülhessen munka közben. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben elérni, ha először a széket választjuk ki, és ehhez igazítjuk a megfelelő magasságú asztallapot. Nagyon szép forgós, állítható magasságú gyermekszékeket lehet kapni, de kisebb gyerekeknél ez inkább a játékra motivál, semmint a tanulásra. Az asztal esetében viszont nem árt, ha változtatható magasságú, s még jobb, ha az asztallap is dönthető. Így kényelmes a leckeírás, a rajzolás.

Szomi Alíz örömmel készül a tanévkezdésre. Az elsősöknek leginkább a rendszeretet megtanítása érdekében kell a saját íróasztal (Fotó: Szendi Péter)

Milyen kellékeket kell még okvetlenül beszereznünk? Ha az íróasztalhoz/asztallaphoz nem tartozik fiók, polc vagy konténer, mindenképpen kell gondoskodnunk a könyvek, füzetek tárolására szolgáló helyről. Ideális esetben a tornafelszerelés, a rajztábla, a festékek és egyéb kiegészítő kellékek is az asztal közelében kapnak helyet. Az asztallapra érdemes felszerelni egy jó minőségű ceruzahegyezőt: kisiskolás korban a faragók elvesztése, elromlása az egyik leggyakrabban visszatérő bosszúság a szülők számára. Ezen kívül jól jön egy parafatábla az íróasztal fölött a falon. Itt kifüggeszthető az órarend, a különböző feladat-emlékeztetők, meghívók, idővel pedig majd az iskolában szerzett oklevelek is. Az asztalon, vagy fölötte legyen stabilan felszerelt, megfelelő fényerejű és változtatható fényirányú lámpa, lehetőleg az író kézzel ellentétes oldalon. Amennyiben számítógép is kerül az asztalra, a monitort a fényforrásra merőlegesen helyezzük el, hogy ne csillogjon a képernyő. Különösen az állítható magasságú asztalok és székek esetében figyeljünk oda, hogy ne billegjen, ne jelentsen balesetveszélyt, a sarkok legyenek lekerekítettek.

A tanulókuckó, ahogy ezt az elnevezés is sugallja, lehetőleg legyen a gyerekszoba egy félreeső sarkában, viszonylag ingerszegény környezetben, az egyéb zajforrásoktól, televíziótól távol. Bár a számítógép, a lámpa, az esetleges hangfalak mind elektromos csatlakozást igényelnek, törekedjünk arra, hogy az íróasztal környezetében minél kevesebb villanydrótot és elektromos elosztót kelljen kerülgetni.

A tanévkezdés költségei közepette nem minden családnak futja rá, hogy íróasztalt is beszerezzen. Egy ügyesebb apuka számára azonban nem jelent gondot, hogy akár egy polcból, akár a korábbi kiságy elemeiből tanulóhelyet alakítson ki. Átmenetileg egy jól elhelyezett, polcokkal vagy tároló ládákkal kiegészített bútorlap is megfelel a célnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!