Biztonság, kényelem és idő

2017. január 30., 11:04 szerző: Tóth B. Zsuzsa
komment
Okostelefon, önvezető autó, intelligens háztartási gépek: néha csak kapkodjuk a fejünket, ha a hétköznapi technológiák fejlődéséről van szó.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ma már nem csak a telefonunk, de a lakásunk is lehet okos. Véletlenül égve hagytuk a lámpát? Kellemes hőmérsékletű lakásba akarunk hazaérni? Arra vágyunk, hogy hangulatvilágítás fogadjon otthon? Elég csak előkapni a mobilunkat és megnyitni a megfelelő alkalmazást, amivel távolról vezérelhetjük a világítást, a fűtést, a légkondit, a redőnyöket, de még a konnektorokat is. Egy okosotthon azonban ennél sokkal többet is tud nyújtani. Íme néhány tipp arra, hogy mire is jó egy ilyen lakás. A legfontosabb a biztonság. Amíg nem vagyunk otthon, óhatatlanul felmerül, hogy vajon távollétünk ideje alatt is minden rendben van-e a lakásban. Ha biztonsági kamerákkal is felszereljük okosotthonunkat, a rendszer azonnal riaszt, ha bármi baj történne. A távolból könnyedén ellenőrizhetjük azt is, hogy a gyerekek időben hazaértek-e, az új takarítónő nem kezdi-e átkutatni a szekrényeinket, illetve kideríthetjük, hogy az otthon hagyott kutya vagy cica napközben a tiltásunk ellenére mégiscsak a kanapén szunyókál-e. Szintén a biztonságunkat szolgálja, ha egy hosszabb távollét, nyaralás, üzleti út, során kihasználjuk az okos lámpakapcsolók előnyeit. Csak állítsuk be, mikor kapcsolódjanak fel és le a lámpák, így nem tűnik fel a hívatlan látogatók számára, hogy nem vagyunk otthon. Aki környezettudatos, az örül neki, hogy a mozgásérzékelők akkor is sokat segítenek, ha véletlenül égve hagyjuk a lámpát, vagy a reggeli rohanásban elfelejtjük kihúzni a vasalót. A lakás okos szenzorai érzékelik a jelenlétünket és lekapcsolják a szükségtelen fogyasztókat, ha nem vagyunk otthon. Így egyszerre óvhatjuk a környezetünket, a pénztárcánkat és a lakásunkat is. Amellett nem kell többé a hűvös lakásba hazaérni. Hiszen a hideg téli estéken nincs is annál rosszabb, mint az egész napos munka után hűvös lakásba hazaérni csak azért, mert napközbenre előrelátó módon letekertük a termosztátot. Bár már sok fűtési rendszer időzíthető, az okosotthon akkor sem fog cserben hagyni bennünket, ha a tervezettnél korábban érünk haza, netán beesik némi túlóra vagy valami izgalmasabb esti program. A mobiltelefonnal akkor kapcsolhatjuk be a fűtést, amikor elindulunk hazafelé, így kellemes meleg vár minket otthon. A forró nyári napokon sem kevésbé hasznos ez a lehetőség, akkor ugyanis a klímaberendezést tudjuk hasonló módon szabályozni, időzíteni. Bosszantó, ha csak akkor észleljük, hogy csőtörés van otthon, vagy a mosógép adta meg magát, amikor már minden elázott.

Az okos szenzorok jelzik, ha a lakás olyan területe lesz vizes, aminek egyáltalán nem volna szabad, vagyis időben kiderül a baj, hogy a lakásba lépve ne érhessen senkit meglepetés. A szenzorok segítségével még a fűtés vagy a légkondi állapotáról is kaphatunk infókat. Okos alkalmazásunk egyből jelzi, ha meghibásodott a rendszer, mert nem a beállított hőmérsékletet érzékeli. Ha mindez napközben történik, egy napot sem veszítünk, mert a szerelő már ott is lehet a lakásunknál, amikor hazaérünk a munkából. Bármily meglepő, de a lakás levegője és hőmérséklete is lehet egészséges. A megfelelő hőmérséklet és páratartalom csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát, és még azt is befolyásolja, hogyan alszunk.

Egy okosotthon sok kellemetlenségtől óvja meg tulajdonosát, azonban pár szabályt érdemes betartani, ha ilyen rendszert választunk.

Fontos szempont például, hogy okosotthonunk hozzáférési adatainkat semmiképpen ne adjuk meg illetékteleneknek, hiszen csak így garantálja számunkra a lakás biztonságát. Ugyancsak fontos, hogy megbízható forrásból vásároljunk intelligens eszközöket, az esetleges károkat elkerülve.

Tóth B. Zsuzsa

2017. január 30., 11:04 szerző: Tóth B. Zsuzsa

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...