Otthon

2016.06.27. 18:15

Biztos, hogy a Rózsadombon?

Nem egy olyan bevett formulát találunk a lakáshirdetésekben, amelyek nem fedik a valóságot. A lakást eladók célja az, hogy felkeltsék az érdeklődést, ám a túlzások visszaütnek, amikor a csalódott vevőjelölt ajánlatot sem tesz az ingatlanra. Nem mindig átverés a következőkben szereplő megfogalmazás, de érdemes résen lenni.

Nagy Diána

Parkosított belső kertre néz

Ez a forma gyakran azt jelenti, hogy a lakásnak nincs utcai frontja, ezért olcsóbb.

A mondat azt az érzetet akarja kelteni, hogy a vevőnek tulajdonképpen még jobb is az udvari front, mint a hagyományosan drágább és értékesebb utcai vagy egyéb külső panoráma. Ne legyenek illúzióink: újonnan épülő lakásoknál a parkosítás sok esetben sima gyepet és néhány csemetefát jelent, a magasabb emeleteken pedig a kilátás néha inkább a szomszéd tömb ablakát jelenti.

Szabó Kitti lakást mutat a Joskar-Ola lakótelepen: személyesen meggyőződve, megbízható irodával nem érhet meglepetés minket Fotó: Szendi Péter

Ügyfeleinknek keresünk eladó, kiadó ingatlanokat

Fordítás: Az ingatlaniroda ilyen üzenetekkel bővíteni akarja adatbázisát. Számos lakáshirdetésben, de főként postaládába bedobott, fatörzsekre ragasztott cetliken áll a fenti mondat. Ne dőljünk be neki, mert valós ügyfél, igazi ingatlankereső a legritkább esetben van mögötte (persze azért ez is előfordulhat). A szórólapot készítő ingatlaniroda nagyon gyakran egyszerűen bővíteni akarja hirdetett ingatlanválasztékát, és válogatás nélkül szerződést köt mindenkivel, akinek bejut a lakásába. Ha tehát lakást akarunk eladni, ne hívjuk a cetlin szereplő számot, hanem válasszuk ki ajánlások, szakmai cikkek alapján azt az irodát (például a környéket jól ismerő kis irodát vagy nagy forgalmú országos hálózatot), amelyet profinak tartunk. Ha mégis felhívjuk, számítsunk egy ingatlanügynökre, aki mindenáron szerződni akar, és lehet, hogy nem is hoz valós érdeklődőt.

3 négyzetméteres terasz

Az új lakást értékesítő beruházók manapság már minden, a ház homlokzatán túlnyúló építményt elegánsan terasznak hívnak, mivel a hivatalos definíció hiányzik. A néhány négyzetméteres, erkélynek is alig nevezhető kilépőket azonban túlzás így nevezni, hiszen a teraszt nagyobbnak, többfunkciósnak tartja a köznyelv. Gyakori megoldás, hogy a hirdetés szövegében teraszos lakásokról olvashatunk, és csak az ingatlan alaprajzáról derül ki, mennyire minimális alapterületről van szó.

Répcelaki Rózsadomb

Drága ház, ritkábban lakás valamelyik külső lakóparkban. Szinte mindegyik vasi városról olvashattuk már lakáshirdetésben azt, hogy itt található a másik Rózsadomb, pedig kevés a valóban az eredetihez mérhető luxus. Ha viszont valaki magas áron kínál villát vagy családi házat e kerületekben, igyekszik ezt a környék magas presztízsével indokolni, és erre használja ezt a magyar narancsot idéző kifejezést. Ilyen felvezetés után azonban a valóság csak csalódás lehet a vevőjelölt számára. Érdemes tehát valamilyen szerényebb, ám pontos kifejezéssel, frázissal próbálkozni.

Saját használatú kertrész

Gyakran csupán annyit jelent: lepedőnyi földdarab. A kifejezés nem mindig megtévesztő, ám számos esetben csatolnak a földszinti lakásokhoz csupán 20-50 négyzetméternyi gyepet. A leendő tulajdonos abban a hitben ringathatja magát, hogy városi környezetben is övé lehet egy darabka természet, ám keserűen csalódik, amikor kiderül: sövénnyel már nem szegélyezheti kertjét , mert akkor egy plédet sem tudna leteríteni a fennmaradó füves részen. Vétel előtt tehát gondoljuk végig, szükségünk van-e erre a telekrészre, mert a kertkapcsolatos lakásokat gyakran magasabb négyzétméteráron akarják értékesíteni, mint az emeletieket. Ráadásul 10-12 négyzetméternyi föld füvesítése bizony kevesebbe kerül a beruházónak, mint ugyanezt a területet alapozni és burkolt teraszt építeni rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!