Otthon

2014.06.30. 18:25

Bízzuk profikra a lakásfelújítást!

A lakásfelújítás problémák halmaza annak, aki nem edződött meg a különféle mesteremberek felkutatásában. Nemcsak építkezéskor, hanem ilyenkor is érdemes egy megbízható kivitelező cégre bízni az összes feladatot.

Varga Krisztina

– Egy ház vagy egy lakás komplett felújítása akár több tucatnyi szakmát is érinthet – magyarázza Marozsák Csilla, egy felújításokra specializálódott kivitelező cég ügyvezetője. – Néhányan úgy gondolják, hogy a szervezés nem is olyan nagy dolog. Csakhogy tapasztalat nélkül nem egyszerű gyorsan megfelelő szakembert találni. Az sem árt, ha az egy kivitelezésen dolgozó mesterek összeszokottak. Nem hagyható figyelmen kívül a technológiai sorrend sem: nem mindegy, hogy melyik munka jön előbb a sorban, és melyik az, amelyik erre ráépül. Felújítás esetén plusz stresszforrás, ha a házon, a lakáson lakottan kell elvégezni a szükséges munkákat. Ilyenkor fokozott figyelmet kell fordítani a megmaradó felületek óvására, takarására. A lakásfelújítások zöme szerencsére tulajdonoscserével jár együtt. A régi otthonában lakó ember könnyebben megbékél a nem tökéletes körülményekkel, aki költözik, az azonban szeretne megújult, az ő ízlését tükröző otthonba beköltözni. Nem árt a vásárlás előtt statikus, mérnök véleményét kikérni, aki fel tudja mérni, milyen nagyságrendű munkálatokra lesz szükség.

– Az emberek általában szakértőt hívnak, ha ötszázezer forintért használt autót vásárolnak. De egy tízmilliós nagyságrendű ingatlan megvételekor ezt sokan elmulasztják. Így fordulhat elő, hogy az újonnan megvett lakásba felújítás nélkül kell beköltözni, mert arra már nem jut a pénzből.

Csilla szinte nem is emlékszik olyan reménytelen állapotú népületre, amelyről le kellett volna mondania. Akkor, ha a lakóház jó környezetben, értékes telken áll, szinte kivétel nélkül érdemes a felújítást választani a bontás helyett. Volt rá példa, hogy alámosott, statikailag megromlott épületet is sikerült speciális technológiával helyreállítani. Amikor azt mondjuk: ennyi pénzért már akár új házat is építhettünk volna, gyakran megfeledkezünk a bontási költségről, ami manapság a tervekkel, engedélyezéssel, a hulladék elszállításával és szakszerű elhelyezésével akár milliókra is rúghat. Egy egyszerű, régi kockaházból szinte bármit ki lehet hozni. Nem is beszélve a belvárosi, nagy belmagasságú polgári lakásokról. Készült olyan Széll Kálmán utcai lakás, ahol a fő tartófalakig mindent visszabontottak, az-után új válaszfalakkal, központi fűtéssel, víz és villanyhálózattal, konyhával szinte a nulláról indulva alakítottak ki modern és kényelmes otthont. Nem szoktak gondot okozni a műemlék épületek sem: például egy különleges formájú ablak is megtartható úgy, hogy mögé ugyanolyan alakra formált, ám modern technológiájú, hőszigetelő nyílászárót rejtenek. Ma már a kispénzű felújítók is szívesen fordulnak generálkivitelezőhöz – sőt, aki e-lőrelátó, már a vásárlás előtt állapotfelmérést kér. Így senkit nem ér meglepetés. Ha szükséges, felállítják a műveletek fontossági sorrendjét, és pénzügyileg ütemekre bontva végzik el a munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!