Otthon

2014.07.28. 15:10

Citrusfák hűs árnyékában

Szombathely - Most, amikor nálunk is tombol a nyár, igazi mediterrán hangulatot teremthetünk a kertünkben. Vajon milyen eredménnyel nevelhetünk itt, a mérsékelt égöv alatt mediterrán növényeket? Erre kerestük a választ.

Varga Krisztina

A délvidék jellegzetes hangulatát legkönnyebben a citrusfélékkel az oleanderrel, és a rendkívül mutatós Bougainvilleával, (más néven papírvirág vagy murvafürt) teremthetjük meg a környezetünkben. Az utóbbiról talán nem mindenki tudja, hogy virága jelentéktelen, apró, fehér; az egész nyáron át díszítő lilás, piros vagy sárga színözönt a futónövény virágának színes fellevelei adják. Ha megfelelő támasztékra futtatjuk, térelválasztót, kaput, vagy magas törzsön álló fácskát egyaránt nevelhetünk belőle.

A mediterrán növények igényei sokmindenben megegyeznek, másoknál azonban eltérések vannak - tudtuk meg Horváthné Kocsis Henriettától, egy dísznövény áruda kereskedelmi vezetőjétől. - Érthető módon valamennyien a napos, meleg helyet kedvelik, és a teleltetési igényük is hasonló. Valamennyi mediterrán növényt 0-15 fok közötti, hűvös, világos helyen kell átteleltetni, mondjuk lépcsőházban, vagy családi házak kevésbé fűtött előszobájában, üveges verandáján. Viszont a nyári melegben az egyes növények vízigénye más és más. Míg a bugi kevés öntözéssel is beéri, a leander akkor érzi jól magát, ha még a cserépalátétben is egy centis rétegben áll a víz. A leander a C típusú virágföldet kedveli, a citrusféléknek kapható speciális citrusföld, ennek hiányában laza, tőzeges, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük őket.

A Bougainvilleából szép kerti kaput is kialakíthatunk, mutatja Horváthné Kocsis Henrietta. Egész nyáron díszít színes felleveleivel

A leanderekkel gyakran meggyűlhet a bajunk, mert lehullatja a levelét, felkopaszodik. Ennek oka legtöbbször a rendszertelen öntözés vagy a hiányos tápanyagellátás. Nem kell azonban kétségbe esni: ha kora tavasszal 10-20 centisre visszavágjuk a szárakat, új hajtásai ismét szépen pompáznak majd. Egy nagyobb tő megújítására jól alkalmazható az úgynevezett harmados metszés: az első évben minden harmadik szálat metsszük vissza, aztán a következő két évben sorban a többi harmadot. Ezzel a kompromisszummal a virágzás sem marad el és meg is fiatalodik a növényünk.

Citrusféléket eredményesen olványról termeszthetünk. A citrom, a lime, a kumquat vagy koktélmandarin, a narancs, a mandarin egyaránt termést hoznak a mi égövünk alatt is. Nagy előnyük, hogy a házi terméseknek a héját is nyugodtan felhasználhatjuk. A mediterrán gyümölcsfa több évtizeden át is termékeny marad. A terméstteljesen érett állapotban rdemes leszedni, amikor a szár már könnyen elengedi a gyümölcsöt. Kisebb erkéllyel rendelkezők számára jó hír, hogy mindegyik fajtából létezik törpésített változat is, ami soha nem nő igazán nagyra, de termést ugyanúgy bőségesen hoz.

A citromfát és társait nyáron érdemes a szabadban tartani, azonban a legtöbben ilyenkor is a dézsában hagyják. Mutatós megoldás, ha a nagyobb méretű gyümölcsfát az ültető edényzetével együtt lesüllyesztjük a földbe, majd ősszel újra kiássuk. Ha nagyobb edényzetbe ültetjük át, érdemes a gyökerébe egy kicsit beletépkedni.

 

Címkék#citrus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!