Otthon

2016.12.02. 14:50

Csomagolni muszáj: működik a Matrjoska-hatás

Külcsín és belbecs, meglepetés és öröm: a karácsonyi ajándéknak jár a csomagolás. Vagy mégsem? Vagy mégis. De nem egészen úgy.

Ölbei Lívia

Biztos készült már felmérés, kutatás arról (vagy ha nem, majd fog), hogy milyen összefüggés fedezhető fel az ember csomagbontási szokásai és a személyiségjegyei között. Hogy milyen személyiség az, aki lázasan föltépi a csomagot; milyen az, aki a legszívesebben ki se nyitná, hadd tartsanak minél tovább a bizsergető várakozás pillanatai; és milyen ember az, aki azonnal hozzálát, viszont nagyon óvatosan, hogy lehetőleg ne sérüljön a csomagolás. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mindez hogyan függ össze magával a csomagolással.

Ha megvan a kiszemelt (esetleg elkészített), de mindenképpen személyre szabott ajándék, akkor jön csak a neheze. A forgalomban lévő csomagolópapírok, szalagok, tasakok sokfélék, de valljuk be: egyrészt általában elég (túl) drágák, másrészt meg mégsem elég egyediek. Arra sem árt figyelemmel lenni, hogy kímélik-e a környezetet (és nem csak esztétikai szempontból).

S. Horváth Ildikó grafikusművész titkos birodalmában még az ajándékban is ajándék rejtőzik Fotó: Stekovics Gáspár

Ilyenkor kell nagyon a híres kreativitás. S. Horváth Ildikó grafikusművészhez fordultunk segítségért, és nem hiába. Ildikó az idén azt találta ki a csomagolás nevű problémacsomag megoldására, hogy ajándékba csomagol ajándékot". Így lép működésbe a Matrjoska-hatás. Az ember kap ajándékba egy finom kis (kézműves) neszesszert, talán el is csodálkozik, hogy hol marad a csomagolás, amikor kiderül, hogy az ajándék újabb ajándékot rejt: jön a meglepetés. (És ezt a módszert lehet fokozni.)

Mindeközben ne felejtsük: nincs karácsony S. Horváth Ildikó cérnalábú, szárnyas vagy szárnyatlan angyalkái nélkül, persze mindig kicsit másképpen. A remekbe szabott, bájos kis figurák az idén kézműves képeslapokon" indulnak el a kedves célszemélyek felé. Képeslapot kapni és kézbe venni izgalmasabb, mint átfutni egy újabb e-mailt; nem? És ez nem is egyszerű képeslap, ez vérbeli mail-art". A kártyák ajándékkísérőnek is kiválóak.

És akinek ez nem elég, ráadásul az újrahasznosítás híve, böngésszen régi újságokat: a csomagoláson így lehet elhelyezni titkos üzeneteket. Csomagolni kell, csomagot bontani jó. De örülni a legjobb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!