Otthon

2014.03.31. 14:20

Egész nyáron díszítenek

Már javában készülnek a kertészetek az egynyári virágok szezonjára. Ezek a pompás növénykék, ha jól bánunk velük, nevükhöz méltóan egészen a fagyokig díszítik a környezetünket.

Tersztyánszky Krisztina

Aki biztosra akar menni, az most még kétnyári virágot, árvácskát, boglárkát, százszorszépet ültet, ezek ugyanis elbírják az éjszakai fagyokat is – tanácsolja Nagy Attila kertészetvezető. Különösen hálásak a mini virágú árvácskák, amelyeken több virág van, rengeteg színárnyalatban kaphatók, jól bírják az időjárás viszontagságait és már létezik futó változatuk is. Az egynyáriakat, ha ebben a szép időben már most ki akarjuk őket telepíteni, fagyveszély esetén még vigyük be éjszakára. Április utolsó harmadában aztán már biztonsággal ültethetők, egészen júniusig.

– A kertészetből hazavitt növénykéket mindjárt át kell ültetni ahhoz, hogy fejlődjenek – tanácsolja a szakember. – A balkonláda vagy a virágcserép legyen minél öblösebb, szélesebb, így több föld, több víz és több tápanyag fér el benne. A földet mindenképpen szakkereskedésben vegyük, mert ha nem az adott növénynek megfelelő összetételűt használunk, az nem fog fejlődni. Sokan követik el azt a hibát, hogy ültetés után agyonöntözik a növénykét. Ahogy édesapám – akitől a kertészkedés mesterségét eltanultam – szokta mondani, ilyenkor csak mutogatjuk a vizet a növénynek, hadd kapaszkodjon az életért. A túlöntözés gyökérpusztuláshoz vezethet. Locsolás után egy-két órával mindig nézzük meg, és öntsük ki az alátétből a felesleges vizet!

Nagy Attila színpompás daliettákat mutat. Már a melegházban edzik őket a kinti hőmérséklethez. Fotó: Horváth Csaba

Amikor már látjuk, hogy a növényünk az új helyen növekedésnek indult, kezdődhet a tápoldatozás. Ezek a folyadékok általában sókat tartalmaznak, ezért használat előtt mindig rázzuk fel őket. Okvetlenül kövessük a használati utasítást, mert az egyes készítmények töménysége, a használat gyakorisága eltérő lehet. Jó hír a kertészkedőknek, hogy már létezik olyan táprúd, amely a tápanyag mellett növényvédőszert is tartalmaz. Ennak alkalmazásával – a táplálás mellett – egy hét alatt megszabadíthatjuk a növényünket a tetűtől, atkától, és nincs szükség permetezésre.

A nyár folyamán, amikor nagy a hőség, figyeljünk oda a gyakori, akár naponkénti öntözésre. Az elhalt növényi részeket 7-10 naponta távolítsuk el, hogy serkentsük az új hajtások, virágok növekedését. Különösen fontos ez traumák, például egy nagy vihar, jégeső roncsolása után.

Címkék#virágok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!