Otthon

2015.05.25. 12:32

Menyus egy vilmoskörte fa miatt vett házat

Szombathely - A brácsaművész otthona nem mindennapi kreativitásról tanúskodik. Újságpapír, konyhai eszközök, és biciklikerék kapott új értelmet a családi házban.

Budai Dávid

Menyhárt Péter brácsaművész, egy Szombathely melletti kistelepülésen talált otthonra pár hónapja és nála ez azért nagy szó, mert mielőtt a Savaria Szimfonikus Zenekar művésze lett volna, szinte mindig úton volt. Mikor megkérdeztem, hogy hol járt eddig életében azt a választ kaptam:

- Nem voltam Ausztráliában, Új-Zélandon, az Északi és Déli-sarkon, meg pár Dél-amerikai országban. Máshol voltam. Bár Menyhárt Pétert, vagy inkább Menyust, azért illik ismerni Szombathelyen a klasszikus és rockzene rajongóknak is, azt talán nem mindenki tudja, hogy a zenélés mellett már szakácskönyvet is írt, német nyelven. Éppen ezért nem is kérdés, hogy a ház legfontosabb helyisége a konyha, ahol beszélgetésünkkor nem csak mi, de Jack, a fekete kölyökmacska is garázdálkodott.

Menyus, Jack, a macska a chili-paprikás háttér előtt
Fotók: Unger Tamás

A tavaly augusztusban megvett ház járt egy komoly áldozattal is. Sokan emlékezhetnek még a két évvel ezelőtti flashmobra Szombathely Fő terén. Akkor ő gördült be elsőként jellegzetes hangjegyekkel díszített motorján. Azóta ház van, motor nincs. Menyus, az 1965-ös nagy szombathelyi árvíz után épült házon sok mindent felújított, de persze munka van bőven, hiszen egy ház mint mondja - soha nincs készen, viszont az előszobában, a falakat már elkezdte saját ízlésére formálni. Az előszoba mennyezetét újságpapírok borítják, de legnagyobb igyekezetem ellenére sem tudok fölfedezni egyetlen Vas Népét sem. A sértődésnek azonban nincs helye, hiszen magyar nyelvű újságok egyáltalán nincsenek. Ennek pedig az az oka, hogy a házigazda nem szerette volna, hogy vendégei önkéntelenül is az újságokat böngésszék, mivel azonban ismerősei közül viszonylag kevesen tudnak arabul, így ez a probléma magától megoldódott. A falakat ugyanis Dubajból hozott újságok borítják. Akkor még maga sem tudta miért, de megtetszett neki egy halom újság, itthon aztán felragasztotta az összeset. Ahhoz azonban, hogy valaki végigböngéssze az összes újságot nem csak arabul, de koreaiul és törökül is tudnia kell, mivel ezekből az országokból is hozott hírlapokat.

Magyar nyelvű újságot hiába is keresnénk az előszobában, a csillár sajtreszelőkből készült

Hiába még így sem lett elég, ezért az oldalfalak nádborítást kaptak. Mivel azonban a nád nem állna szótlanul a fal mellett, ezért azt rögzíteni kellett. Erre pedig kiválóan alkalmasak voltak a Berlinben vásárolt, megmaradt padlóelemek, amelyek egészen véletlenül újságpapír mintázatúak. A fürdőszobában a kreativitásnak, kizárólag a helyszűke szabott határt. A terv az volt, hogy a fürdő padlója háromdimenziós festést kap, ám ez később kiderült csak nagy tereknél érvényesült volna. Azért kíváncsiak voltunk mi volt a padló-álom, mert mi zenekari árokra tippeltünk, azonban Menyus egy Metro építkezést képzelt el fölül nézetben. Ha fölfelé tekintünk, a nappali és az előszoba is tartogat meglepetéseket. A nappaliban egy biciklikerék, míg az előszobában négy konyhai reszelőn szűrődik át a fény a villanykörtékből. És ha már körte, kis túlzással azt lehet állítani, hogy Menyus a kert végében álló vilmoskörte fa miatt vette meg házát. Elég volt egybe beleharapnia, hogy tudja, jó döntést hozott. Persze ebben még nagy szerepe volt annak is, hogy a kertes ház olyan nyugalommal ajándékozza meg, amire nagyon nagy szüksége van, mert zenészként nagyon sok hang van a fejében és ezt bizony ki kell pihenni.

A nappaliban egy biciklikerék szolgál csillárként

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!