Otthon

2015.01.22. 16:56

Eljött a kondenzációs gázkazánok ideje

Szombathely - Jelenleg Magyarországon 2,5 millió gáz fűtőkészülék működik, az évente forgalomba hozott új készülékek száma 40-50 ezer, ennek mindössze 40 százaléka kondenzációs kazán, pedig egy uniós rendelet szerint szeptember 26-tól Magyarországon is csak ilyen típusú készülékeket lehet újonnan forgalomba hozni és felszerelni.

Szombathelyi Médiaközpont

Az uniós rendelet éves átlagban mérve a legalább 86 százalékos hatásfokú gázkazánok forgalomba hozatalát engedélyezi, de szerencsére van egy kivétel is.

A társasházi rendszerek végett, B típusú, tehát helységlevegőtől függő készülékekre ez a rendelet egy könnyítést tesz, itt 75 százalék az előírás, ami pontosan azért van, hogy a lakóknak ne kelljen egy irreálisan nagy költséggel az egész kéményrendszert is cserélni – mondta el a Vas Népének Idrányi Zsolt gépészmérnök.

Az igazi gond a kéményekkel lehet, az új kazánhoz ugyanis más rendszerű bélés kell. Ezért vannak rossz helyzetben vannak a társasházak földszinti lakói, esetükben a kémény megfelelő állapotba hozása 4-500 ezer forintos kiadás, és ebben a kazán ára és a tartozékok még benne sem szerepelnek.

A hagyományos és a kondenzációs kazán között több alapvető különbség is van.

Szabó István központi fűtés- és gázszerelő
Fotó: SZMK/Cseh Gábor

,,A füstgáz itt nem 170-200 fokos, ami távozik a környezetbe, hanem ezt a készülék visszahűti közel 50 fokosra, így a vízgőz visszacsapódik, és ezt a hőt vissza tudjuk tartani a kazánban és ezt továbbá tudjuk hasznosítani a fűtési rendszerben – nyilatkozta a Vas Népének Szabó István központi fűtés- és gázszerelő, aki azt is elárulta, hogy a kondenzációs kazán kezelése laikusoknak sem nehéz.

Ezek a kazánok nagyon jól alkalmazhatók mindenféle meglévő rendszerekhez, tehát radiátoros fűtéshez, kifejezetten ajánlatos alkalmazni ezeket padlófűtésnél, falfűtésnél, itt a hatásfokot maximálisan ki lehet aknázni, de nagyon egyszerű a kezelése is, ugyanúgy, mint a turbós készüléknek, különösebb szakértelmet nem igényel – tette hozzá.

A meglévő hagyományos gázkazánokhoz képest a kondenzációs gázkazánok ára 200 ezer forinttól indul, a befektetés megtérülési ideje pedig mintegy 5-6 esztendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!