Otthon

2014.10.13. 18:15

Engedjük be a kéményseprőt

Nyakunkon a fűtési szezon. Nyugodtan azonban csak akkor gyújthatjuk be a készülékeinket, ha szakember felülvizsgálta azokat. Ha változás történik, például tüzelőanyagot váltunk, még így is adódhatnak év közben problémák.

Varga Krisztina

A kéményseprő-ipari szolgáltatás kötelező, ugyanúgy, ahogy például a szennyvízcsatornára való rákötés is. A szolgáltató, meghatározott ütemterv szerint minden egyes lakást felkeres és elvégzi a szükséges vizsgálatokat és méréseket. A gázfűtéses lakások esetében ez minden évben egy alkalommal kötelező.

- A települések lakóit a polgármesteri hivatalon keresztül értesítjük a kéményseprés időpontjáról - tájékoztat Tóth Lajos, a Vas Megyei Kéményseprő Kft. műszaki igazgatója. - Akit nem találnak otthon a munkatársaink, ahhoz értesítőt dobnak be, és újból felkeresik. A szolgáltató a területen levő kémények adatairól nyilvántartást vezet, amelyben rögzíti az elvégzett munkát és az észlelt hiányosságokat.

Megtudtuk, hogy a kéményseprők ma már nem csak az összetekert, hosszú seprőjüket viszik a vállukon, hanem gépkocsival szállnak ki, és bizony sokféle célszerszámot és műszert is magukkal visznek. A kéményseprő az ellenőrzés során vizuálisan és műszeresen is megvizsgálja a kémény átjárhatóságát, huzatát, a kémény műszaki állapotát. Szükség szerint sepri, tisztítja a kéményt. Ellenőrzi, hogy az égéstermék-elvezetők szinkronban vannak-e a tüzelőberendezés teljesítményével.

Szükség esetén megtisztítják a kéményt a lerakódott égésterméktől, képünkön Nagy Attila kéményseprő
Fotó: Szendi Péter

A kéményvizsgálatot végző szakember a gázkészüléket nem vizsgálja, azt azonban igen, hogy azokban a lakóhelyiségekben, ahol gravitációs gázkészüléket üzemeltetnek, elégséges-e az égési levegő-ellátás. Egy köbméter gáz elégetéshez mintegy 12 köbméter levegőre van szükség. Ha ez nem biztosított, az égés nem tökéletes. Így fordulhat elő, hogy a készülék szénmonoxidot termel, ami visszaáramolva könnyen halálos balesethez is vezethet.

- A kéményseprő nem büntet, csak ellenőriz - hangsúlyozza a műszaki vezető. - A mért adatokat tanúsítványban rögzíti, és javaslatot tesz a tulajdonosnak a változtatásra. Már nagy szemléletbeli változást lehet tapasztalni, az emberek többsége megfogadja a szakember tanácsát. Örülünk, hogy már a nyílászárót forgalmazó kereskedők is felhívják a figyelmet az új ablakoknál a légrés fontosságára, a légbeejtő létesítésének szükségességére. Ha egy tulajdonos a hivatalos értesítő hatására sem tesz balesetmegelőző intézkedéseket, az ezzel kapcsolatos hatósági eljárás már a katasztrófavédelem kompetenciája.

- Kedvező tendencia, hogy egyre jobban terjednek az úgynevezett turbós gázkészülékek, amelyeknél mind az égési levegő biztosításáról, mind az égéstermék elszállításáról ventillátor gondoskodik. A gázszolgáltató lakott térben ma már csak ilyen kazánok és vízmelegítők telepítését engedélyezi. A kondenzációs kazánnak a hatásfoka is jobb, kevesebbet is fogyaszt.

A szilárd tüzelésű fűtőberendezéseknél a tökéletlen égés legnagyobb veszélye a kémény szurkosodása, ha például valaki vizes fával vagy alkalmatlan anyaggal próbál tüzelni. Tavaly télen a megyében körülbelül harminc kéménytűz származott ebből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!