Otthon

2016.08.16. 16:08

Ez nem vicc! - A csákánydoroszlói Gyurján János már a karácsonyra készül

Csákánydoroszló - Mindegy, hogy augusztust vagy októbert mutat a naptár, hétről hétre gyarapodik Gyurján János LED-kertje a karácsony jegyében.

Bakos Ágnes

- Medvék, gombák, bukszusok - sorolta a legújabb karácsonyi figuráit Gyurján János. A csákánydoroszlói fiatalember most, nyáron vásárolta meg az újdonságokat a téli kertdíszítéshez. Mert ez egész évre szóló hobbi, már-már szenvedély. Hollandiából rendelte a jegesmedvét és a többi díszt - mert hiába van augusztus, ő ilyenkor is a karácsonyi kivilágításra gondol. Arra a kérdésre, hogy ez miért fontos, azt mondta:

- A hangulat, a feeling, a szépség. És nem elhanyagolható az egyediség sem, hiszen rengetegen állnak sorba, hogy láthassák a csákánydoroszlói kertet, amelyik még az amerikai filmekben látott karácsonyi kivilágítást is felülmúlja.

Fotó: Szendi Péter

- Tavaly, advent első vasárnapján, amikor először kapcsoltam fel a világítást, már sorban álltak. Várták, hogyan néz ki - emlékezett vissza a tavalyi karácsonyra Gyurján János.

Vízkeresztig minden este felkapcsolja a nappali világosságot adó kertet. Délután öt és este nyolc óra között kelti életre a karácsonyi csodavilágot, amelynek elemei ilyenkor a padláson várják a novembert, az építkezést. A látvány sikerét jól mutatja, hogy sokan különbusszal jöttek megcsodálni a megye minden részéből, Szombathelyről, Szentgotthárdról. A tavalyi újdonságok a világító fák és szarvasok voltak, nagy sikerrel, de a gyerekek kedvence mindig az 1200 LED-es hóember - lehet, hogy idén leváltja a jegesmedve.

Gyurján János azt ígérte, az idén sokkal látványosabb lesz a kertfény.

- Színes égősorok lesznek, idén mindenképpen a színek fognak dominálni - árulta el a tervéről. Még beszerzés alatt állnak a fényfüzérek, azokból októberre vár szállítmányt, akkor választja ki, mi kerül majd a kertbe.

- A terv megvan, hogy miből mennyi kell, a számokat tudom - mondta. Papír vagy számítógép, egy rajz, egy vázlat: egyikre sincs szükség, a kert- és fénytervezés csak fejben megy - mondta a munkafolyamatról.

Azt is elárulta, hogy az idei decemberi ünnepi szezonban az akril figurák lesznek divatosak, szerinte azokból láthatunk majd sokat a házak körül - de az biztos, hogy Vas megyében Gyurján János udvarán lesz a legtöbb és legváltozatosabb díszítés. Persze a rengeteg színes figurát lehet úgy összerakni, hogy az giccses, de úgy is, hogy ízléses legyen - természetesen ez utóbbira törekszik a csákánydoroszlói fiatalember.

Tavaly mintegy 9 ezer LED-ből állt a kerti fény - ezt gyarapítja már az augusztusi beszerzéssel. És hogy ne gondoljunk „őrültségre”, jó tudni, hogy romantikus előzménye van a fénykertnek. János a párjának akart kedveskedni a téli díszkivilágítással, így kezdődött az egész. Aztán különleges hobbi lett belőle - s nem csak decemberre, hanem egész évre szóló szenvedély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!