Otthon

2017.06.05. 16:55

Faház, szerszámos és szaletli:izgalmas kisházak a kertben

A játszótéren és a grillezőn kívül több más építmény is helyet kaphat kertünkben. Megkönnyíti az otthoni pakolást egy szerszámtároló, és a hulladékgyűjtőt is ízlésesen el lehet helyezni egy erre szolgáló helyen. Építhetünk kis szaletlit, sőt vendégházat is. Hogyan vágjunk neki, és milyen alternatív ötletek jöhetnek szóba?

Nógrádi Dóra

Hulladéktároló

Ez a leggyakoribb kerti építmény, hiszen ma már sem családi, sem társasházat nem adnak át úgy, hogy a szemétgyűjtő(ke)t a szabad levegőn vagy a járdán kell tárolni. A hulladéktárolók érdekes módon meglehetősen stabil építmények szoktak lenni, többnyire betonból vagy téglából húzzák fel őket. Ha nincs még ilyen a telkünkön, érdemes elgondolkodni egy viszonylag költségtakarékos megoldáson: bontott téglából megépítve, cserép- vagy bitumenes zsindelytetővel fedve a kert dísze lehet, miközben vízhatlan is. Célszerű a bejárat közelében elhelyezni. Ha kellően méretes az építmény, megoldhatja a szerszámtárolás problémáját is. A munkához érdemes egy kis építőbrigádot felfogadni, hiszen ugyanúgy alapot, falat és tetőt kell felhúzni, mint egy igazi ház esetében. Padlóját érdemes kicsempézni, hiszen így a legkönnyebb hosszú távon tisztítani, takarítani.

Fotó: Pixabay

A szerszámok otthona

A hazai ingatlanok jelentős hányadában a szerszámtárolás és a kis kerti faház közé egyenlőségjelet tehetünk. Ezt felismerve az építőipari áruházak meglehetősen széles választékban kínálják a különböző nagyságú és formatervű házikókat. A legki-sebbek általában 2-3 négyzetméter alapterületűek egyet-len ajtóval és a vizet elvezető zsindelytetővel. Ezekben tényleg csak az alapvető, hideget elviselő kerti szerszámok, fedett helyen tárolandó kiegészítők férnek el, a kis alapterület ugyanis még a polcozást sem igen teszi lehetővé. A nagyobb, ablakkal is felszerelt változatok jóval nagyobb tárterületet kínálnak, így még a kerti gépek, esetleges medencetartozékok, bi-ciklik is elférnek.

Ne gondoljuk, hogy egy kész faházikó beszerzésével már végeztünk is a feladatunkkal. A faházat ugyanis nem szabad simán a fűre elhelyezni, ezért alapot kell neki építeni, amelynek anyagköltségével és esetleges munkadíjával is számolni kell. Természetesen szerszámtároló esetén is szóba jöhet a beton- vagy téglaépítmény, amennyiben pénztárcánk lehetővé teszi. Általában a kert hátsó sarkába kerül.

Kihelyezett terasz

Tulajdonképpen a kert távolabbi részébe "kihelyezett", fedett teraszról van szó, ahol a szabad levegőn költheti el a család vagy a vendégsereg az ebédet, a délutáni teát, kávét. Általában faszerkezetről van szó, amelynek teteje van, oldalt pedig vagy teljesen nyitott vagy apácarács takarja. A hangulatos építmény nem olcsó, hiszen beton- vagy térkő alapot igényel, és a faszerkezet is sok pénzbe kerül. Viszont valóban emeli az ingatlan értékét és a kert szépségét.

Épület a vendégeknek

Tájegységtől függ, hogy ha a kertben másik lakható kisházat akarunk kialakítani, akkor milyen anyagból és dizájnnal valósítjuk meg. Hegyvidéki területeken például nagyon gyakori megoldás a gerendákból összeállított vadászház, amelyet beton- vagy kőalapra húznak fel, és pala- vagy cseréptetővel borítanak. Városkörnyéki területeken ritkább a gerenda, inkább könnyű-, vagy faszerkezetes megoldást keresnek, esetleg egyszerűen felhúzzák téglából a vendégházat.

Jellemzően egy-két fős kis házakról van szó, amelyekbe bevezették a vizet, az áramot, és valamilyen fűtési lehetőségről is gondoskodtak. Küllem szempontjából azért elmaradnak a főépítménytől, de gyakran hangulatos, komfortos megoldásokat vetnek be a tulajdonosok.

Ami biztos: ha vendégház is van a kertben, az jelentősen növeli a teljes ingatlan értékét, hiszen ezek az épületek akár idős szülők tartós elhelyezését is lehetővé teszik a kellő szeparáltság kényelmével ötvözve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!