Otthon

2016.01.29. 16:09

Farsangi álarc saját kezűleg - Egyedi díszt készíthetünk a már kiolvasott Vas Népéből

Itt a farsang, áll a bál! A legtöbb óvodában és iskolában már nagy az izgalom, és készülnek a jelmezek. A gyerekek ilyenkor napokig találgatják, a többiek vajon milyen jelmezbe bújnak.

Csulák Dóra

Ahol van ügyes kezű nagymama vagy délutánját szabaddá tévő anyuka, készülhet házilag a maskara, hiszen a jelmezkészítéssel együtt töltött időre még felnőtt korában is szívesen emlékszik majd a gyermek. Az egyszerűbb ruházatot is feldobja egy szépen díszített farsangi álarc, amely pénzbe sem igen kerül, ha otthon készül. A papírmasé technika azért is előnyös, mert a gyerkőc (vagy a felnőtt, ha jelmezbálba készül) arcának formájára illeszkedik majd, így tényleg egyedi és kényelmes lesz a felvonuláson. Papírcsíkok összeragasztásával és kiszárításával formázhatjuk az álarcot, amelyet ezután kifesthetünk és lakkozhatunk kedvünkre.

Hozzávalók:
- újságpapír (például a tegnapi Vas Népe; fényes papír nem jó, mert az máshogyan ragad)
- maradék tapétaragasztó (nagyon kevés kell, egy-két kanál is elég. Ennek hiányában hobbiboltban beszerezhetünk hobbiragasztót)
- akrilfesték vagy tempera
- egyéb díszítőelemek: színes papír, flitterek, matrica, mintás szalvéta, szalagok, csillámpor, stb. tetszés szerint
- olló, ecset

Keverjünk ki egy kis adag tapétaragasztót, és készítsük elő a szükséges kellékeket! Fektessük a gyermeket a kanapéra, és készítsük fel arra, hogy 20-30 percig letakart arccal kell feküdnie majd. Eközben hallgathat zenét, beszélgethetünk, esetleg mesélhetünk neki.
Ezt a módszert azonban kisebb gyerekekkel ne próbáljuk ki! Egyrészt azért ne, mert folpack kerül az arcra legalsó rétegként, ami fulladásveszélyt is rejthet magában, ha nem elég érett a delikvens. Másrészt azért ne, mert egy ovis valószínűleg nem fog egy helyben feküdni fél órán át csukott szemmel. Ez esetben dolgozzunk már meglévő műanyag álarcra, vagy vegyünk elő egy nagy méretű játékbabát és azon kísérletezzünk!



1. Az arcra terítsünk folpackot a homloktól az orrlyukakig, erre kerülnek majd rá a papírrétegek. A folpack elhagyhatatlan, ha nem szeretnénk, hogy a ragasztó a gyermek bőrével érintkezzen. Ez a réteg választja el az alapot a ragacsos papírmasétól, száradás után könnyedén lehúzhatjuk majd a felületről.
Vágjuk csíkokra az újságpapírt! A csíkokat egyesével, mindkét oldalukat vékonyan beragasztózva helyezzük fel a folpackra. A csíkok részben fedjék egymást, de nem kell egymás mellé sorakozniuk.
2. Körülbelül fél óra után óvatosan válasszuk le az álarcot, majd radiátoron még száríthatjuk egy kicsit.
3. Rajzoljuk elő, majd vágjuk ki az álarcformát és a szemek helyét.
4. A színezést az alappal kezdjük. Vigyünk fel 2-3 réteg akrilfestéket (temperát) a felületre, ügyelve a rétegek közötti teljes száradásra.
Ezután ragaszthatjuk a felületre a jelmezhez passzoló díszítőelemeket: színes papírt, matricát, szalagot, flittert, csillámport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!