Otthon

2016.08.29. 16:25

Fontos az asztal formája is

Akár csak egy sarkunk van, akár szobányi helyiségünk, érdemes alaposan megtervezni az étkezőt, hiszen a kellemes étkezés az egyik legfontosabb az életünkben.

VN-információ

Az étkező az a hely, ahol összegyűlik a család a vacsoránál, hétvégén itt látjuk vendégül a rokonokat és a barátokat. Ha az étkezőnek jó a kisugárzása és szívesen időzik itt a család, elég a kisebb nappali is, hiszen a beszélgetések nagy része úgyis itt történik. Ha viszont nincs profin kialakítva az étkezés helyszíne, akkor előbb-utóbb a család kikerüli az étkezőasztalt. A vacsorát máshol, futtában, ne adj isten a tévé előtt tudja le mindenki, ami egyrészt ártalmas az egészségre, másrészt a lakásban így értékes terület vész kárba.

Az étkező szorosan összefügg a konyhával, ezért alap esetben a konyhához kapcsolódó helyiség, vagy a konyha része. Legfontosabb elemei az étkezőasztal és a székek. A tér középpontjában áll az étkezőasztal, amelynek kiválasztása a legfontosabb feladat tervezéskor. Elsősorban a rendelkezésre álló alapterület határozza meg az asztal méretét, másodsorban az, hogy hányan ülnek le rendszeresen. Az asztal mérete akkor ideális, ha azt (székekkel együtt) könnyedén megkerülhetjük tálaláskor. Ehhez az asztal széle és az étkező fala között legalább 80 centiméter távolság szükséges. Bár a legtöbb étkezősarokban ebben az esetben csak egy kicsi asztal fér el, amely nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, mert a kényelmes étkezéshez kell a hely az asztalon az edényeknek és a kezeknek is! Így maradhat a kompromisszumos méret, de a kényelmes és strapabíró kivitel.

Az étkezőt legtöbbször a konyhával összeköttetésben, vagy egy helyiségben alakítják ki. Ha berendezése nem teremti meg a nyugodt légkört az étkezéshez, akkor funkcióját veszti, kihasználatlan marad Fotó: Shutterstock

Célszerű olyan asztalt választani, amelynél az evésen kívül más tevékenység is elvégezhető: például leckeírás, rajzolás, kézműveskedés, számítógépes munka. Ehhez azonban nem érdemes kényes, nehezen tisztítható felületet választani. A tömörfa asztal a legdrágább, ám akár egy életen át kitart. A manapság oly divatos üvegasztalok ugyan szépek, de minden étkezés után tisztogatnunk kell majd az asztallapot.

Nagyon lényeges az étkezőasztal formája is, amelynek praktikus és szimbolikus jelentősége is van. A legelterjedtebb a téglalap alakú asztal. Ez klasszikus, jól kihasználja a teret, pláne akkor, ha kinyitható változatot választunk. Viszont kis helyen az éles sarkak veszélyesek lehetnek. Az ovális és kerek asztalok előnye, hogy az asztaltársaságban könnyebben láthatjuk a többieket és egy nagyobb társaság is könnyebben leültethető.

A székek kiválasztásakor a kényelemre kell különös gondot fordítanunk. Azt viszonylag egyszerű eldönteni, hogy a székek passzolnak-e az asztalhoz, de ha ez problémát okoz, választhatunk az árukban is kedvezőbb szettek közül.

A székeket mindenképpen próbáljuk ki vásárlás előtt: nem csak az ülőfelületnek, hanem a támlának is kényelmesnek kell lennie. A mai székek többségének ülőfelülete nem elég széles, így egy testesebb felnőtt már kényelmetlenül érezheti magát rajtuk.

Miután az asztalt és a székeket kiválasztottuk, szenteljünk egy kis időt a világításnak, valamint a dekorációnak. Így lesz teljes a szoba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!