Otthon

2016.10.24. 17:55

Fürdőszoba személyre szabva - Költséghatékony, lakóhelyiséghez hasonlító, időtálló a legújabb trend

Szombathely - Gyakran kicsi, mégis nagy költséggel készül. Ezért jó, ha minél ötletesebb és személyre szabottabb.

Nógrádi Dóra

A fürdőszoba az egyik olyan helyiség a házban, amelynek megtervezése a legnagyobb odafigyelést igényli, mivel itt a lehetőségeink általában korlátozottak. Az anyagköltség kimondottan magas a többi helyiséghez viszonyítva, az alapterület a legtöbb esetben pedig jóval kisebb, mint szeretnénk. Ezért nem könnyű berendezni úgy, hogy minőségi végeredményt kapjunk a rendelkezésre álló pénzösszegből.

ZUHANYZÓ KONTRA KÁD

A fürdőszoba tervezése azzal kezdődjék, hogy saját és lakótársaink szokásait és igényeit sorra vesszük. Ekkor eldől, hogy szükséges-e két mosdó, nagy méretű kád, vagy egy minőségi zuhanykabinra költsünk inkább. Ez utóbbi az, amin a szakértők szerint semmiképp sem éri meg spórolni. A nem megfelelő minőségű kabin hamar pontatlanul kezd zárni, a műanyag szerelvényeknél ereszthet, vagy a lefolyónál folyton eldugulhat. Így marad a bosszankodás, és az idő előtti csere.

Az elrendezés tervezésekor fontos végiggondolni a szellőztetés módját is. Szerencsés, ha a fürdőnek van ablaka, de ha nincs, másképp kell gondoskodnunk a friss levegőről. Amennyiben gázbojlert használunk, a szellőzés biztosítása kötelező, de más esetben is fontos, hiszen a használatban lévő fürdő a lakás legpárásabb helyisége.

Az a cél, hogy úgy érezzük magunkat, mint egy wellnesshotelben: ehhez a hangulathoz gyakran apró ötletek segítenek hozzá Fotó: Újház Centrum

CSEMPE HELYETT

A burkolatválasztás is a fürdőszoba-kialakítás egyik sarokpontja, mivel ez határozza meg leginkább a fürdő jellegét és hangulatát. A minőségi burkolat elég drága, így - ha munkadíjat is kalkulálunk - egy kis alapterületű helyiségben is több százezer forintos költséggel kell számolnunk. Tehát ha biztosra akarunk menni, vegyük figyelembe a következő szempontokat.

Szerencsés, ha a fürdő stílusában igazodik a lakás egészéhez, de kicsit merészebb vonalat is vihetünk a térbe. A vad színektől viszont jobb óvakodni, hogy a helyiség nyugalmat sugározzon a nap végén.

Nem lehetetlen küldetés a minőségi, mégsem milliós költséggel járó fürdőszoba kialakítása Fotó: Újház Centrum

Sokat spórolhatunk, ha a manapság divatos szobaszerű fürdőben gondolkodunk: itt a lehető legkevesebb felületen használnak hidegburkolatot, a vízzel közvetlenül nem érintkező falakon páraálló festékkel, speciális tapétával, vagy más dekorburkolattal díszítenek. Ha csak a kád és a mosdó köré tervezünk csempét, és a falakat sem burkoltatjuk mennyezetig, akár 30-40 százalékkal is kevesebb lehet a burkolási költségünk.

DIVAT A SZOKATLAN

A padlón nagy divat a vízálló réteggel kezelt fa, amely melegséget áraszt, vagy az ezt idéző famintás padlólap. A legfrissebb trendek szerint a kerámiaburkolat a parkettát nemcsak a lapok mintájában, hanem a lerakás módjában is idézheti, hiszen az évek óta népszerű természetközeli stílus mellett egyébként a szokatlan formájú csempe a legújabb divat.

Szobásításnak hívják azt a trendet, amikor a fürdő vagy a konyha a nappalit vagy hálót idézi Fotó: Újház Centrum

Végül a tárolásról sem feledkezhetünk meg, ha azt szeretnénk, hogy az új fürdőben rend legyen.

Még ha úgy is gondoljuk, hogy a törölközőket és a takarítószereket máshol helyezzük el, legalább egy kisméretű szekrénynek be kell férnie. Kell a hely a tisztálkodószereknek, a sminkeszközöknek, a borotválkozószettnek, a fürdőjátékoknak, és még sorolhatnánk. Ötletes megoldásokból nincs hiány, csak járjunk utána az interneten vagy a szaküzletekben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!