Otthon

2016.07.05. 18:09

Fürdőszobai luxus kevés pénzből is – így lesz tökéletes a helyiség

A fürdőszobában lehetőségeink általában korlátozottak, így nem egyszerű feladat a tökéletest megközelítő fürdőszoba tervezése.

Nógrádi Dóra

Az elvárások az utóbbi években a tisztálkodásról a kikapcsolódás és a pihentető wellness irányába tolódtak, ezért ma már szinte mindenki szeretne egy pici luxust csempészni kis alapterületű fürdőjébe is.

Az adottságok a legtöbb esetben nem túl szerencsések: kis alapterület, meghatározott helyen ajtó (esetleg ablak) és gépészeti kiállások. Ahol a lakásban kevés a hely, a toalett és a mosógép is itt kap helyet. Így tervezéskor nincs túl sok jó megoldás, ha mindent úgy szeretnénk elhelyezni, hogy a használatukhoz is elegendő hely maradjon. Nincs annál bosszantóbb, mint ha a túl nagy mosdókagylóhoz nehéz hozzáférni, vagy a vécét megközelítve beverjük magunkat.

Érdemes az alapvetően szükséges berendezési eszközökből kiindulnunk, és elsőként ezeknek helyet találni: mosdó, zuhanyzó és/vagy kád, vécé, mosógép...

A kád picivel több helyet igényel, mint egy jól használható zuhanyzó, ám sok szempontból praktikusabb. Segíti az ellazulást, és ha kisgyermek is van a háztartásban, szinte elengedhetetlen. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy fiatalon, még az egy- vagy kétszemélyes háztartásukba zuhanyt választanak, aztán - hamarabb, mint hitték volna - gyermekes szülővé válnak. A kisbaba pedig csak néhány hónapig tud kiskádban fürödni, ráadásul a műanyag kád sok helyet foglal.

MINŐSÉGBE KELL FEKTETNI

Egy kis alapterületű fürdőszoba kialakítása is meglepően drága mulatság. Pláne, ha a szaniterekből és a burkolatokból is minőségit választunk. Ezen nem érdemes spórolni, ha egyetlen fürdőszobáról van szó, mert a nagy igénybevétel miatt nem bírják sokáig a kevésbé masszív alkatrészek. Még ha külsőre nem is különbözik egymástól sokban két csaptelep vagy zuhanypanel, az árkülönbség okát kereshetjük az alkatrészek tartósságában, vagy a garancia időtartamában.

TÁROLÁSI NEHÉZSÉGEK

A fürdőszoba tárolási funkcióját sem szabad alulbecsülnünk, hiszen számos kelléket kell itt elhelyeznünk. Nem túl jó ötlet a törölközőket a hálószobában tartani, mert hirtelen kellhetnek, és nagyon kényelmetlen lehet vizesen átcaplatni a lakáson. A vegyszereket sem célszerű máshol tárolni, és egyéb tisztálkodási szereknek is itt a helye. Tehát kis helyen minél több zárható tárolószekrényt kell beszerelnünk. Vegyük figyelembe a mosdók alatti részt, vagy azokat a függőleges felületeket, ahol marad hely egy-egy szekrénynek. A vécé fölötti falfelület például ilyen lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!