Hogyan készítsük elő a halfajtákat helyesen a sütéshez és a kirántáshoz?

2016. október 03., 08:00 szerző: Tersztyánszky Krisztina
komment
Rábapaty - A közelmúltban a Rábapatyi Horgászegyesület tanyáján jártunk a rábasömjéni horgásztónál. Vendéglátóink jóvoltából most - a halászlé után - a rántott és sült hal elkészítésének néhány követendő trükkjét is megosztjuk olvasóinkkal.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A sült és rántott hal elkészítését Konyher Tivadar halászati őr mutatta meg, aki számos nagyrendezvényen készíti a vendégek számára a finom falatokat. Biztos kézzel bánik a sikamlós halakkal, és tanúsíthatjuk, hogy ténykedésének eredménye fölséges. Igaz, az általa előkészített spéci halfűszer összetételét nem árulta el, de azt igen, hogy a sütés előtt a só, a fokhagyma, az oregánó és az őrölt köménymag a legalapvetőbb ízesítő anyagok.

Már korábbi írásunkban említettük, hogy a halételeket legjobb frissen fogott zsákmányból elkészíteni. Ponty esetében érdemes a sütéssel egyidejűleg halászlét is készítenünk, így minimálisra csökkenthetjük a veszteséget, mert a csontos részek, a fej, az uszonyok és a farok mehetnek az alaplébe.

A sóval, a fűszerekkel forgassuk jól össze a halszeleteket, ne bajlódjunk egyenként

A sült és rántott haltól sokan a szálkák miatt idegenkednek.

Rántott pontyszeletek készítése előtt a kedvükért a pontyot kifilézhetjük úgy, hogy miközben az egyik kezünkkel emeljük, a filézőkéssel szorosan a csontok mellett haladva óvatosan lebontjuk a húst a gerincről. Az így nyert darabot centiméterenként bevagdossuk, három centiméter széles darabokra szeleteljük. Ha a teljes haltörzsből patkókat vágunk, okvetlenül használjunk erős konyhakést, hogy a gerincet el tudjuk vele vágni. A patkókat a könnyebb kezelhetőség érdekében panírozás előtt vágjuk ketté, így jobban át is sülnek.

Az irdalást a gerincre merőlegesen végezzük, milliméterenként, két roppanásig

Tivadar a rántott halat először megsózza, majd az általa összeállított speciális keverékkel befűszerezi. Mindkét munkafázison gyorsíthatunk azzal, ha a halszeletekre egy tálban rászórjuk a sót, majd a fűszerkeveréket, s mindkettővel külön-külön, kézzel jól összeforgatjuk a szeleteket. Legalább egy óráig hűvös helyen állni hagyjuk.

A ponty filézéséhez speciális kést használjunk, haladjunk szorosan a csontok mellett

A továbbiakban a haldarabokat megforgatjuk egymás után lisztben (fele arányban legyen kukoricaliszt), tojásban és zsemlemorzsában. Bő, forró zsiradékban pár perc alatt aranysárgára sütjük.

Konyher Tivadar rántott pontyot és sült keszeget is tálalt a hatalmas fatálon
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Sütéshez a rábapatyi horgászok 20-25 dekás keszeget, dévérkeszeget prezentáltak. Az egyben sült halféleségek szálkásságát irdalással csökkenthetjük. Ez azt jelenti, hogy a halat a gerincvonalra merőlegesen éles késsel milliméterenkét átvágjuk, két roppanásig. Ezt a műveletet a hal mindkét oldalán elvégezzük, ezzel átvágjuk az ipszilonszálkákat. Az irdalt halat a só és a fűszer is jobban átjárja. Az így előkészített keszeget grillezhetjük, süthetjük nyárson vagy bő olajban, ízlés szerint forgathatjuk sütés előtt paprikás lisztbe is. Ha jól átsül, farkostul, uszonyostul elfogyaszthatjuk az egészet.

Tersztyánszky Krisztina

2016. október 03., 08:00 szerző: Tersztyánszky Krisztina

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...