Otthon

2017.03.27. 15:24

Heti tipp - Itt az ideje, hogy ablakládába vessük a paradicsom, paprika magját

A kertben az ágyásokba kerülhet már a dughagyma, a répa, a csiscseriborsó, a bab.

A tökfélékből palántát is nevelhetünk ablakban, vagy április végén helyben. A palántákat májusban célszerű kiültetni. Ma már sokféle patisszon- és cukkinimagot vásárolhatunk. Érdemes kísérletezni, a különféle színű és alakú termések újdonságot jelenteknek a kertben és a konyhában. A vetést tervezzük meg előre, hiszen nem mindegyik növény kedveli a másik társaságát.

Jó szomszéd a hagyma és a répa, védik egymást a legyektől. A paradicsom mellé zellert, hagymát, bazsalikomot vessünk, ültessünk. Szépen mutatnak, és kedvelik egymás társaságát. A tökök közé praktikus hagymákat duggatni. Az illatos növények, például a büdöske, a körömvirág, a sarkantyúka sok mindennek jó szolgálatot tesznek, elűzik a kéretlen látogatókat, a rovarokat. Emellett a sarkantyúka virága ehető, használhatjuk például a vaj ízesítésre.

A bimbó és a termés pedig savanyítva a kapribogyóhoz hasonló ízű. Tegyük el majd ősszel a fagyok előtt klasszikus módon ecetes lébe!

Illés Alexandra ökológiai gazdálkodó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!